Zijn Dynamische Aankoopsystemen zinvol voor freelancers en ZZP'ers

Zijn Dynamische Aankoopsystemen zinvol voor freelancers en ZZP’ers?

Er zijn veel bronnen voor freelancers om je opdrachten vandaan te halen. Je kunt kijken bij Preferred Suppliers, LinkedIn en Job Boards zoals freelance.nl. En je kunt je inschrijven op inhuurmarktplaatsen en Dynamische Aankoopsystemen. Wat is een Dynamisch Aankoopsysteem eigenlijk, en zijn Dynamische Aankoopsystemen zinvol voor freelancers en ZZP’ers?

Wat is een inhuurmarktplaats?

Een inhuurmarktplaats is een website van een Eindklant waarop ze al hun opdrachten plaatsen. Jij als freelancer kunt, nadat je je hebt geregistreerd, direct de opdrachten inzien en reageren.

Vaak werkt een inhuurmarktplaats met een soort ‘rating’-model: je moet voldoen aan de eisen, zoveel mogelijk punten scoren op de wensen en een aantrekkelijk tarief aanbieden. Voor het tarief krijg je immers ook punten. De kandidaten die in de top 3 of top 5 terecht komen qua punten, worden uitgenodigd voor een intakegesprek.

Bekende inhuurmarktplaatsen zijn de NS en FrieslandCampina.

Wat is het voordeel van inhuurmarktplaatsen?

Daar zitten best wat voordelen aan vast. Je doet namelijk rechtstreeks zaken met de Eindklant, en hou je de inhuurketen zo kort mogelijk. Dit heeft als voordeel:

 • Een eerlijker tarief – er zijn immers geen bemiddelaars die je uurtarief verhogen met hun marge
 • Betere kans – je uurtarief is waarschijnlijk scherper, en uurtarief speelt mee als gunningscriterium
 • Geen onnatuurlijke voorselectie – iedereen kan op een inhuurmarktplaats reageren op een opdracht, terwijl een bemiddelaar zelf een keuze moet maken uit de kandidaat die hij/zij voorstelt
 • Verminderd financieel risico – je doet namelijk rechtstreeks zaken met de Eindklant

Daarbij moeten we wel opmerken dat sommige Eindklanten ervoor hebben gekozen om nog een Managed Service Provider of contractafhandelaar er tussen te zetten.

Wat is een Dynamisch Aankoopsysteem?

Een Dynamisch Aankoopsysteem is eigenlijk gewoon een inhuurmarktplaats, maar dan is de Eindklant een aanbestedingsplichtige organisatie, of te wel een overheid of een aan de overheid gerelateerde organisatie (scholen, ziekenhuizen, etc.).

Je kunt echter jezelf op een Dynamisch Aankoopsysteem  niet zomaar registeren en direct reageren: je moet je eerst eerst formeel worden toegelaten, of te wel, je moet als leverancier gekwalificeerd worden. En om toegelaten te worden, moet je voldoen aan de toelatingseisen. Dit zijn bijv:

 • Het invullen van formulieren, zoals een Uniform Europees Aanbestedingsdocument
 • Het aanleveren van verklaringen, zoals een Gedragsverklaring Aanbesteden of een Verklaring Betalingsgedrag Nakomen Fiscale Verplichtingen

Nadat je alles hebt ingevuld en al het papierwerk hebt ge-upload, dan dien je je toelatingsverzoek in. Iemand bij de Eindklant gaat je papierwerk vervolgens beoordelen, waarna je wordt toegelaten. Vervolgens krijg je, zodra er uitvragen zijn, een berichtje in je mailbox.

Voorbeelden van Dynamische Aankoopsystemen zijn: Gemeente Amsterdam, Inhuurdesk Politie en Havenbedrijf Rotterdam.

Het is overigens wel aan te raden om een goede selectie van Dynamische Aankoopsystemen te maken. Er zijn er meer dan 200 in Nederland! Je kunt ze allemaal terugvinden via de ‘Ik zoek nieuwe opdrachtgevers (eindklanten)’-zoekfunctie.

Wat is het voordeel van inschrijven op een Dynamisch Aankoopsysteem?

In principe heb je dezelfde voordelen als bij een inhuurmarktplaats. Maar: het papierwerk is vrij complex en de platformen, waarop die Dynamische Aankoopsystemen werken, zijn niet allemaal even gebruiksvriendelijk. Daardoor is voor veel freelancers en ZZP’ers de drempel hoog om op Dynamische Aankoopsystemen in te schrijven. Dit kan juist voor veel freelancers en ZZP’ers een voordeel zijn om toch in te schrijven: het aantal gekwalificeerde/toegelaten partijen is mogelijk (veel) lager dan bij de laagdrempelige inhuurmarktplaatsen.

Gebruikmaken van DAS-Service?

Vind je Dynamische Aankoopsystemen wel interessant, maar zie je op tegen het inschrijfproces? Dan kan het interessant zijn om het hele gebeuren uit te besteden aan een gespecialiseerde partij: DAS-Service.

DAS-Service verzorgt:

 • Een geheel vrijblijvend advies over voor jou interessante Dynamische Aankoopsystemen
 • Al het papierwerk – dat wordt digitaal aangeboden voor ondertekening
 • Alle verklaringen
 • Alle benodigde accounts
 • Het zoveel als mogelijk klaarzetten van je toelatingsverzoek
 • Instructies hoe je je toelatingsverzoek kunt indienen
 • Instructies hoe je naderhand kunt reageren op opdrachten

Wil je DAS-Service een keer proberen? Met kortingscode INHUURKAART40 krijg je 40 euro korting op een eenmalige inschrijving, en met kortingscode INHUURKAART15 krijg je 15 procent korting over je gehele order.

Conclusie

Inhuurmarktplaatsen en Dynamische Aankoopsystemen bieden veel voordelen aan freelancers. Voor Dynamische Aankoopsystemen geldt wel dat je je moet kwalificeren, maar dan behoor je tot de (selecte) groep leveranciers. Wil je wel profiteren van de voordelen van Dynamische Aankoopsystemen, maar geen zin in al het gedoe? Dan kun je DAS-Service inschakelen!

En wil je een overzicht van alle inhuurmarktplaatsen en Dynamische Aankoopsystemen? Gebruik dan de ‘Ik zoek nieuwe Eindklanten (opdrachtgevers)’-zoekfunctie van Inhuurkaart!

Gerelateerde updates