maximaliseer je kansen op een opdracht

6 tips om een nieuwe opdracht te scoren

In mijn vorige blogs heb ik je uitgelegd wat een inhuurmarktplaats is. In dit blog leg ik je uit hoe eindklanten (opdrachtgevers) met zo’n inhuurmarktplaats werken en geef ik je praktische tips hoe jij een nieuwe opdracht kunt scoren op een inhuurmarktplaats.

Reageren op een functie gepubliceerd in een inhuurmarktplaats vraagt tijd, en het is ook een kwestie van ‘prijs schieten’. Onderstaande tips zijn bedoeld om voor jezelf nieuwe kansen te creëren, en vervolgens te kunnen bepalen of je een kans maakt. Of te wel, of je dus de tijdsinvestering wilt doen.

Werkt de eindklant/opdrachtgever niet met een inhuurmarktplaats? Neem dan bij een interessante opdracht altijd telefonisch contact op met de broker en vraag naar wat je kansen zijn!

Tip 1. Schrijf je in voor de inhuurmarktplaatsen!

Het kost je even wat tijd, papierwerk en geduld, maar als je eenmaal bent toegelaten, kun je rechtstreeks reageren op een opdracht. Zo voorkom je dat bemiddelingsbureaus marge van je afsnoepen en je voor een te hoog tarief bij de eindklant aanbieden, waardoor je kansen op gunning van de opdracht kleiner worden. Maar selecteer natuurlijk geen inhuurmarktplaatsen van eindklanten die te ver weg zijn en/of vakgebieden die niet voor jou relevant zijn.

Gebruik onze handige inhuurwizard om voor jou geschikte inhuurmarktplaatsen te vinden!

Tip 2. Voldoe aan de eisen!

Als je niet voldoet aan de eisen (ook wel ‘knock-out criteria’ genoemd), dan heeft het geen zin om te reageren op een opdracht. Je valt direct af, vaak  omdat het inhuurmarktplaats er al op ‘automatisch’ filtert. Je komt dus niet eens op de longlist met kandidaten terecht. Het is dus ook zonde van de tijd om uitgebreid te reageren als je niet aan de eisen voldoet!

En dit gaat vrij ver. Een tijdje geleden heb ik het zelf nog meegemaakt. Eén van de eisen was: ‘kandidaat heeft ervaring met projecten in de strafrechtketen’. Ik ben afgewezen omdat ik betrokken ben geweest bij één project in de strafrechtketen, niet meerdere projecten.

Dus:

  • Wordt PRINCE2 Practitioner vereist, en heb je alleen Foundation? Pech.
  • Wordt 5 jaar ervaring binnen de overheid vereist, en heb je 2 jaar ervaring? Helaas.

Let op! Dit geldt ook voor je eerder aangeleverde documentatie! Als je een aanbieding doet, zorg er dan voor dat je nog steeds aan de toelatingseisen van bijv. je KvK uittreksel voldoet!

Tip 3. Voldoe zoveel mogelijk aan de wensen!

Eindklanten hebben vaak een lijst van wensen. Degenen die het hoogst scoren met de wensen in verhouding tot de prijs worden uitgenodigd voor een selectiegesprek. Scoor je laag op de wensen? Dan heeft het mogelijk ook weinig zin om te reageren. Maak dus te allen tijde de afweging of je de investering in tijd wilt doen.

Natuurlijk kun je je CV altijd schrijven naar een opdracht toe, dat doet immers iedereen. Maar lieg niet, want je valt door de mand wanneer je de documentatie moet overleggen.

En twijfel je ergens over? Stel dan via de inhuurmarktplaats binnen de gestelde periode een vraag aan de eindklant.

Tip 4. Wacht niet te lang met reageren!

Bij een inhuurmarktplaats moet je voor de deadline reageren. Doe je dat niet, dan word je automatisch uitgesloten van deelname. In de regel geldt: hoe eerder je reageert, des te beter!

Tip 5. Lees de uitvraag goed door!

‘The devil is in the details’ luidt het gezegde. En dat geldt met uitvragen maar al te goed. Er is nagenoeg geen uniformiteit te vinden. De een werkt met een formulier, de ander met een Word document. Pas je CV aan op de tekst uit de uitvraag, en zorg voor een goede motivatie. Het vraagt wat geduld en nauwkeurigheid.

Tip 6. Ga netwerken!

Kijkende naar al het voorgaande… Het ziet er allemaal leuk uit, en je denkt dat je optimale kansen hebt. Maar het komt in de praktijk voor dat opdrachten informeel al vergeven zijn, en dat het inhuurmarktplaats wordt gebruikt om aan te tonen dat het selectieproces formeel en eerlijk is verlopen. De belangrijkste tip is eigenlijk: ga netwerken, benader je bestaande relaties, en zorg dat je op allerlei manieren in zicht bent van de eindklant!

Gerelateerde updates