Als freelancer op zoek naar nieuwe opdrachtgevers Zo kan Inhuurkaart je helpen ingekort

Als freelancer op zoek naar nieuwe opdrachtgevers? Zo kan Inhuurkaart je helpen!

De meeste freelancers vinden hun nieuwe opdracht via hun netwerk. Maar door de coronacrisis zijn heel wat freelancers hun opdracht kwijtgeraakt, en nieuwe opdrachten liggen nou niet eenmaal voor het oprapen. Dan komt het aan op je ondernemerstalent: bellen en met je CV leuren. Niet ieders favoriete hobby of talent. Dus wat nu? Als freelancer op zoek naar een nieuwe opdracht? Zo kan Inhuurkaart je helpen!

De Inhuurkaart database

Bij de Inhuurkaart hebben we een enorme database aangelegd. Van duizenden potentiële eindklanten (opdrachtgevers) hebben we vastgelegd hoe zij hun freelancers inhuren: maken ze gebruik van een inhuurmarktplaats/Dynamisch Aankoopsysteem, of hebben ze raamovereenkomsten gesloten met preferred suppliers?

Oh ja, bij Inhuurkaart hebben we het altijd over eindklanten, en proberen ‘opdrachtgever’ een beetje te vermijden. Waarom eigenlijk? Nou, als je als freelancer een contract sluit met een preferred supplier of een bemiddelaar, dan is dat contractueel gezien jou opdrachtgever. De preferred supplier heeft dan weer een raamcontract met de eindklant.

Ons doel is om jou zoveel als mogelijk direct met de eindklant in contact te brengen.

Hoe zoek je met Inhuurkaart nieuwe opdrachtgevers?

Op de homepagina van de Inhuurkaart vind je twee zoekfuncties om door de database van de Inhuurkaart te struinen. In dit geval gebruik je de ‘Ik zoek nieuwe eindklanten (opdrachtgevers)’-functie. Doe dan het volgende:

  1. Selecteer de provincies waar je wilt werken. Woon je in Zeeland, dan ga je waarschijnlijk geen opdrachten zoeken in Friesland of Groningen.
  2. Selecteer je vakgebied. Dit is het werk wat je normaliter uitvoert. Deze categorieën zijn heel ruim opgezet, want anders wordt de lijst veel te lang en onwerkbaar.
  3. Selecteer het soort klanten waarvoor je wilt werken. Stel dat je alleen maar overheidservaring hebt, dan is het relatief moeilijk om bij een financiële dienstverlener binnen te komen. Ze willen vaak graag zien dat je branchekennis hebt.

Klik op de knop ‘Zoek’. Binnen enkele ogenblikken zie je een overzicht met mogelijk interessante eindklanten terugkomen. Dit overzicht bestaat uit twee tabbladen:

  • Op het eerste tabblad vind je eindklanten die gebruik maken van een inhuurmarktplaats of Dynamisch Aankoopsysteem. Wanneer je klikt op de naam van de eindklant, dan zie je meer gegevens over de specificaties van de inhuurmarktplaats of Dynamisch Aankoopsysteem. Ook hebben we twee knoppen gemaakt:
    • Een knop om direct naar de inhuurmarktplaats of Dynamisch Aankoopsysteem te gaan, zodat je je daar je toelatingsverzoek kunt indienen.
    • Een knop naar DAS-Service die voor een vergoeding je toelating verzorgen.
  • Op het tweede tabblad vind je opdrachtgevers die een raamovereenkomst hebben gesloten met preferred suppliers. We hebben daarbij ook aangegeven wie de preferred suppliers zijn.

Help! Ik krijg teveel zoekresultaten!

Dat kan natuurlijk heel goed. We hebben immers een database met duizenden organisaties met inhuurmarktplaatsen en brokers! Hoe moet je daar nou mee omgaan? Hier zijn wat tips.

  • Verklein je zoekopdracht. Selecteer het echt type klant waarvoor je wilt werken, en beperk je werklocaties.
  • In geval van inhuurmarktplaatsen en Dynamische Aankoopsystemen:
    • Maak een inschatting van de hoeveelheid opdrachten die op de inhuurmarktplaats of Dynamisch Aankoopsysteem zullen verschijnen. Is het een kleine, gemeentelijke organisatie? Dan zal dat aanzienlijk minder zijn dan een grote, landelijke overheidsorganisatie. Vaak kun je dat soort kenmerken ook terugvinden in de documentatie van de inhuurmarktplaats. Ook publiceert DAS-Service maandelijks op haar LinkedIn pagina een overzicht van het aantal gepubliceerde opdrachten. Let wel: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.
    • Sommige Dynamische Aankoopsystemen stellen als eis dat je verzekerd moet zijn. Heb je geen verzekering? Dan word je niet tot het Dynamisch Aankoopsysteem toegelaten en kun je niet reageren. Het heeft dus ook geen zin om je voor die Dynamische Aankoopsystemen in te schrijven.
  • In geval van brokers:
    •  Maak een selectie van brokers om jezelf bij in te schrijven. De top 5 (HeadFirst, Between, IT-Staffing, Brainnet en Harvey Nash) van Nederland heeft eigenlijk ook het grootste aanbod aan opdrachten. Let wel dat bij die brokers ook overlap zit! Dus opdrachten bij bijvoorbeeld HeadFirst vind je ook bij IT-Staffing. Reageer never nooit op dezelfde opdracht via twee brokers!

Help! Ik vind geen zoekresultaten!

Ook dit is heel goed mogelijk. Zo zijn er momenteel geen organisaties in de database in de ‘agrosector’ gevestigd te Drenthe, en de vraag is ook of we die ooit gaan toevoegen. Tevens weten we nog niet van alle eindklanten hoe hun inhuurproces precies is ingeregeld.

Kan ik de database van Inhuurkaart inzien?

Ja, dat kan. Enige tijd geleden hebben we de Inhuurgids gelanceerd. Dit is een export van de database van Inhuurkaart, die we makkelijk doorzoekbaar hebben gemaakt in een Excelsheet. Wel vragen we hier een kleine vergoeding voor.

Conclusie

De database met eindklanten werken we een paar keer per week bij. Maar volledig zijn we nog zeker niet. We nodigen daarom expliciet preferred suppliers, eindklanten en freelancers om ons te tippen via hallo@inhuurkaart.nl. Alleen zo krijgen we een volledige en actuele database, zodat we freelancers zoveel mogelijk rechtstreeks in contact kunnen brengen met eindklanten.

De tekst van dit blog is eerder gepubliceerd op 23 augustus 2019. De tekst en afbeeldingen zijn bijgewerkt.

[ssba-buttons]

Gerelateerde updates