Freelance opdracht gezien? Zo moet je reageren!

Interessante freelance opdracht gezien? Zo moet je reageren!

Stel, je ziet op een job board, zoals Freelance.nl, of bij een bemiddelingsbureau een interessant functieprofiel en je denkt: ‘dit is echt mijn opdracht’! Hoe kun je het beste reageren? In dit blog ga ik het stap voor stap uitleggen.

Wat je vooraf moet weten

Bemiddelingsbureaus hebben er geen belang bij dat je direct kunt opmaken wie de uiteindelijke opdrachtgever (eindklant) is, want dan zou je erachter kunnen komen wie de eindklant is en rechtstreeks contact zoeken met hun broker óf inloggen op hun inhuurmarktplaats.

Zo had ik dat een tijdje geleden. Ik kreeg een e-mail met daarin een functieprofiel (verkorte samenvatting):

Voor een eindklant in Den Haag ben ik op zoek naar een business consultant met kennis van Documentum. De eindklant is bezig om een nieuw DMS te implementeren, waarin enkele workflows geconfigureerd moeten worden.
Als business consultant identificeer je de mogelijkheden, maakt per proces een business case waarbij je de technische haalbaarheid meeneemt.
Maximum tarief: 115eur/u

Ok, dat ziet er wel interessant uit. Ik had deze functie nog niet in deze vorm voorbij zien komen op een inhuurmarktplaats en kan ‘m ook niet terugvinden bij één van de mantelpartijen! Hoe nu te handelen?

Stap 1. Achterhaal wie de eindklant/opdrachtgever is

Zoek middels DuckDuckGo of Google met steekwoorden, bijvoorbeeld de gebruikte technologie of naam van een project. En je weet dat de opdracht vrij recent geplaatst is, dus je kunt ook in een bepaalde tijdsperiode zoeken.

Al vrij snel kun je erachter komen wie de uiteindelijke opdrachtgever is, bijvoorbeeld via een LinkedIn profiel of een document waarin de naam van het project wordt genoemd.

In mijn voorbeeld kwam al vrij snel naar voren dat het gaat om een kleinere semi-overheidsorganisatie in Den Haag, waar de vacaturetekst ergens op hun eigen website vermeld stond! Veel makkelijker om rechtstreeks te reageren, en de marge te pakken.

Stap 2. Zoek de kortste route via de Inhuurkaart

Per eindklant/opdrachtgever hebben we vastgelegd hoe het inhuurproces verloopt. Dit kun je vinden door de ‘kortste route’-wizard te gebruiken:

  1. Klik op de inhuurkaart op de knop/tab ‘Ik zoek de kortste route’
  2. Voer (een gedeelte van) de naam van de eindklant/opdrachtgever in.
  3. Klik op de knop ‘Zoek’!

Stap 3. Reageer!

Hoe je moet reageren op de opdracht is natuurlijk afhankelijk van hoe het inhuurproces bij de eindklant/opdrachtgever verloopt. In mijn volgende blogs ga ik in op hoe je het best kunt reageren op opdrachten via een inhuurmarktplaats of broker.

Conclusie

Als je onnodige tussenhandel, zoals bemiddelingsbureaus wilt uitschakelen, dan loont het echt de moeite om je te verdiepen in het inhuurproces van de opdrachtgever. Zo kun je een boel geld besparen, en ook nog eens je kansen op een opdracht vergroten!

Gerelateerde updates