gevaar van job boards

Job boards: onmisbaar, maar wees op je hoede

Een belangrijke ingang voor freelancers, die op zoek zijn naar een opdracht, zijn job boards. Dit zijn verzamelplaatsen waar opdrachten worden geplaatst, en waar je direct op een opdracht kunt reageren. Bekende job boards zijn freelance.nl en it-contracts.nl.

In dit blog vertel ik je hoe deze job boards werken, wat mijn ervaringen zijn en hoe je ze optimaal kunt inzetten om een nieuwe opdracht te scoren!

Het verdienmodel van job boards

Het is belangrijk om te beseffen wat het verdienmodel van een job board is. Grofweg zijn er twee soorten inkomstenstromen:

  • Afkomstig van aanbieders: eenmalige registratiekosten en/of een vergoeding per geplaatste opdracht
  • Afkomstig van freelancers: een vergoeding om te mogen reageren, al dan niet gekoppeld aan een bepaald tijdsframe

Veel dubbele opdrachten

In mijn vorige blog schreef ik dat bemiddelingsbureaus opdrachten van inhuurmarktplaatsen halen, en deze, al dan niet na aanpassing, doorplaatsen op job boards.

Een voorbeeldje: een tijdje geleden was Port of Rotterdam op zoek naar een GEO Informatie specialist. Deze kwam ik al vrij snel drie keer tegen op een bekend job board: hier, hier en hier. Allemaal in een iets andere vorm.

Nog een voorbeeld: op de inhuurhuurmarktplaats van het Ministerie van Justitie en Veiligheid stond een opdracht voor implementatiebegeleiders. Die kwam ik twee keer tegen op een ander bekend job board: hier en hier.

Uiteraard proberen job boards wat redactievoering te doen om dubbele opdrachten te voorkomen, maar dat kan conflicteren met hun belang: ze krijgen vaak een vergoeding per geplaatste opdracht. En hoe meer geplaatste opdrachten, des te meer inkomsten.

Reageren heeft vaak geen zin

Reageren via een job board heeft in mijn ervaring geen zin. Ten eerste kom je vaak bij het bemiddelingsbureau terecht, en niet bij de broker of eindklant. Ten tweede kijken die bemiddelingsbureaus niet vaak naar de reacties op de job boards, want ze worden al vaak genoeg direct benaderd. Dus waarom zou je een betaald account afsluiten?

Job board is een onmisbare bron

Zijn die job boards dan niet zinvol? Zeker wel. Ze bieden een mooi overzicht van actuele opdrachten van opdrachten en neem gerust een gratis abonnement op hun feed. Maar wees je er van bewust dat het geen totaaloverzicht betreft.

Maar hoe haal je het optimale uit een job board? Probeer altijd te achterhalen wie de eindklant is. Middels de Inhuurkaart.nl kom je erachter hoe je het beste kunt reageren!

Gerelateerde updates