geen zzp toegestaan

‘Deze opdracht is niet bestemd voor zzp’ers’ – wat zijn je alternatieven?

Regelmatig zie je bij een opdracht staan: ‘deze opdracht is niet bestemd voor zzp’ers’. Waarom is dat het geval, en welke mogelijkheden heb je om daar omheen te werken? En wat zijn de consequenties daarvan?

Werkgever-werknemer vs Opdrachtgever-opdrachtnemer

Dat eindklanten (opdrachtgevers) terughoudend zijn met het inhuren van zzp’ers voor bepaalde rollen, komt door de Wet dereguliering beoordeling arbeidsrelaties. Deze wet is in het leven geroepen om te strijden tegen schijnzelfstandigheid: is er nou sprake van een werkgever-werknemer relatie, of te wel een loondienstverband, of een opdrachtgever-opdrachtnemer relatie.

Eén van de kenmerken is dat werkzaamheden een structureel karakter hebben binnen een organisatie. Of te wel, wanneer een lijnfunctie wordt verricht. Dit in tegenstelling tot werkzaamheden die een tijdelijk karakter hebben, bijv. in het kader van een project.

Een voorbeeld:

  • Een medewerker van de IT-servicedesk die incidenten aanneemt, heeft overduidelijk een structueel karakter. Deze opdracht is dus niet geschikt voor een zzp’er.
  • Een programmeur die werkt aan een nieuw computersysteem heeft een tijdelijk karakter. Zodra het computersysteem klaar is, dan houdt de opdracht op. Deze opdracht is dus wel (mogelijk) geschikt voor een zzp’er.

Op de website van ZIPconomy is een interessant artikel verschenen hoe beoordeeld kan worden of een opdracht gedaan kan worden door een zzp’er.

Geen verschil tussen BV of eenmanszaak

Je kunt natuurlijk als tegenargument aanvoeren dat je geen eenmanszaak hebt, maar in loondienst bent van je eigen BV. Maar dat is geen argument in deze. Of je als zzp’er wordt beschouwd heeft niets te maken met de rechtsvorm. Het gaat puur om de relatie tussen jou en de opdrachtgever.

Alternatief: verloningsconstructies

Kom je een opdracht tegen waarbij staat dat deze niet bestemd is voor zzp’ers, dan is er eigenlijk maar één alternatief: jezelf verlonen. Dat betekent dat je voor de duur van de opdracht een loondienstverband aangaat. Maar daar zijn wel enkele varianten in denkbaar:

  • ‘On-demand’. Daarbij word je volledige uurtarief verloond op basis van je gewerkte uren. Alle loonkosten, pensioenbijdragen, belastingen, verzekeringen, etc. worden door de payroller verzorgd.
  • Detachering. Daarbij ga je voor de duur van de overeenkomst een loondienstverband aan. Je krijgt dan een vast maandsalaris.

Consequenties van loondienstverband

Wanneer je in loondienstverband een opdracht gaat uitvoeren, dan kun je in de knel komen met het urencriterium, waardoor je door de Belastingdienst niet meer als ondernemer voor de inkomstenbelasting gezien gaat worden, met als gevolg dat je geen aanspraak kunt maken op fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek.

De Belastingdienst stelt dat je per kalenderjaar 1.225 uur (gemiddeld 24u/week) aan je onderneming moet besteden, en dat je meer tijd besteed aan je  onderneming dan aan een loondienstverband.

Conclusie

Opdrachtgevers zijn in sommige gevallen huiverig om met een zzp’er op een opdracht in te zetten. Een alternatief is het uitvoeren van de opdracht op basis van een verloningsconstructie. Daarbij moet je je wel realiseren dat fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek, mogelijk niet meer van toepassing kunnen zijn.

Gerelateerde updates