3 clausules waar je als freelancer nooit akkoord mee moet gaan!

2 clausules waar je nooit akkoord mee moet gaan!

‘Bij het indienen van het cv ga je akkoord met onze algemene voorwaarden’. Nog voordat je de opdracht al binnen hebt, moet je als freelancer al akkoord gaan met de voorwaarden van het Dynamisch Aankoopsysteem of van de intermediair. Je wilt graag de opdracht, en tijd is geld, dus ‘blind’ accepteer je de voorwaarden… En neem je toch de moeite om het door te lezen en besluit je om niet akkoord te gaan? Dan heb je pech en word je uitgesloten van deelname. Maar er zijn 2 clausules waar je nooit akkoord mee moet gaan!

Twee opmerkingen vooraf:

  • Onderstaande voorbeelden hebben we doorgekregen van andere freelancers en van intermediairs. We hebben deze voorbeelden overigens niet juridisch getoetst.
  • Wanneer we het hebben over een intermediair, dan kan dit zowel een Preferred Supplier als een bemiddelaar zijn.

Exclusiviteit

Een intermediair eist van de freelancer in het contract exclusiviteit. Je mag dan als freelancer alleen maar via die intermediair werkzaamheden doen! Wil je naast je opdracht er een andere opdracht bij doen? Dan moet dat via die intermediair lopen!

Er zijn intermediairs die nauwkeurig je LinkedIn profiel in de gaten houden omtrent je andere projecten! Komen ze erachter dat je andere werkzaamheden uit voert? Dan komen ze bij je op de lijn.

Relatiebeding

Een intermediair eist van de freelancer dat hij/zij niet rechtstreeks of via een andere intermediair een opdracht mag uitvoeren bij één van zijn relaties. Dit is een gevaarlijke clausule:

  1. Stel, je reageert in 2020 op een opdracht via intermediair A. Je gaat op gesprek, maar je krijgt de opdracht niet gegund. In 2021 reageer je via intermediair B op een opdracht bij dezelfde opdrachtgever en die krijg je wél gegund. Dit vermeld je op je LinkedIn profiel. Vervolgens komt intermediair A bij je op de lijn dat je het relatiebeding hebt geschonden en eist daarvoor compensatie, of wil er tussen zitten.
  2. Je doet een opdracht via een Preferred Supplier bij een opdrachtgever. Je Preferred Supplier raakt de mantel (raamovereenkomst) kwijt aan een andere Preferred Supplier, terwijl jouw inhuur nog doorloopt. Dan moet je Preferred Supplier er toch nog, als bemiddelaar dan, tussen blijven zitten, want door je relatiebeding kun je niet zonder meer naar de nieuwe Preferred Supplier overstappen! Dus onbedoeld komt er voor jou een extra schakel tussen. En vaak draai je ook nog op voor de inkomstenderving van de Preferred Supplier.

Conclusie

Wees terughoudend met het accepteren van voorwaarden wanneer je reageert op een opdracht. Voor je het weet ben je exclusief verbonden aan de intermediair en overtreed je het relatiebeding wanneer je via een andere intermediair gaat werken. Wanneer je de keuze hebt uit meerdere intermediairs, vergelijk de voorwaarden van deze intermediairs. Het kan je een boel ellende besparen!

Dit blog is eerder gepubliceerd op 16 oktober 2019. Het blog is bijgewerkt aan de hand van nieuwe inzichten.

[ssba-buttons]

Gerelateerde updates