Hoe moet je reageren op een opdracht – deel 3/6: uurtarief
Hoe kun je het beste reageren op een opdracht? Dit is één van de meest gestelde vragen bij de Inhuurkaart. Reageren op een opdracht bestaat uit zes aspecten: eisen, wensen, uurtarief, CV, motivatie en het intakegesprek. Deze week deel 3: het uurtarief.
Uurtarief als selectiecriterium
De meeste eindklanten kijken naar de ‘economisch meest voordelige’ aanbieding: een passende kwaliteit tegen een gunstige prijs. Maar wat wordt hier nou mee bedoeld?
Zoals we vorige week bespraken in het blog over ‘wensen’, vormt het voldoen aan de wensen de belangrijkste component in de eerste fase van het selectieproces. Dit telt vaak voor 70%-80% mee in de beoordeling van de kandidaten. Het uurtarief telt mee voor 20%-30%. Met het uurtarief kun je dus maar een beetje compenseren mocht je niet helemaal aan de wensen voldoen.
Daarnaast wil je je tarief niet te laag insteken, want dat geeft een onprettig gevoel, zeker als je voor langere tijd bij de eindklant zit. En wanneer je te hoog zit, dan wordt de kans op gunning dus kleiner.
Je zult dus je optimale uurtarief moeten bepalen. In dit blog gaan we in op de factoren die het tarief bepalen, en geven we praktische tips.
Factoren die het tarief bepalen
Laten we eerst eens kijken welke factoren van invloed zijn op het uurtarief.
Factor | Toelichting |
Economische omstandigheden | Heel voor de hand liggend: hoe beter het gaat met de economie, hoe meer mensen er aan het werk zijn, des te meer schaarste op de markt, dus hoe hoger het tarief dat je kunt vragen.
Ten tijde van de crisis vanaf 2008 daalden de uurtarieven van sommige freelancers tot beneden kostprijs. Inmiddels zijn de tarieven weer flink gestegen. |
Vraag naar expertise | De vraag naar expertise (specialisme) kent ook z’n eigen golfbeweging: het ene moment is er een groot gebrek aan Java ontwikkelaars, op een ander moment is er weer een overvloed. Dus los van de economische omstandigheden, kijk ook altijd naar de vraag op het moment. Je kunt dat doen door te kijken naar de hoeveelheid opdrachten er beschikbaar zijn. |
Ervaringsniveau | Ben je een kei in je vakgebied met een enorm hoog kennisniveau en brede ervaring? Dan ligt je uurtarief natuurlijk hoger dan dat van een junior.
Echter, wordt in het functieprofiel om iemand met lagere kwalificaties gevraagd en vind je de opdracht toch interessant? Overweeg dan om je uurtarief scherp in te zetten. |
Aantal uur per week | Hoe lager het aantal uur per week, hoe hoger het tarief. |
Duur van de opdracht | Hoe langer de opdracht duurt, des te lager het tarief. |
Type opdrachtgever | In de regel betaalt de overheid beter dan commerciële partijen. |
Factoren die NIET van invloed zijn
Maar… Er zijn ook factoren die niet van invloed zijn op het uurtarief, terwijl je misschien vermoed dat dat wel zo is.
Factor | Toelichting |
Reisafstand | De eindklant wil vaak een all-in uurtarief. Dat jij daarvoor iedere dag vanuit Amsterdam naar Eindhoven moet rijden, dat is jouw eigen keus. Een hoger uurtarief berekenen om die reden, gaat niet op. |
Overige competenties | Je wordt ingehuurd omdat je over kennis en vaardigheden beschikt waar je opdrachtgever op dat moment behoefte aan heeft. Beschik je over andere competenties die niet van toegevoegde waarde zijn voor je opdrachtgever? Dan kun je daar ook geen hoger tarief voor rekenen. |
Tips
Hieronder volgen nog enkele praktische tips.
- Probeer zoveel mogelijk rechtstreeks zaken te doen met de eindklant, en dus tussenhandel te vermijden. De Inhuurkaart toont je de kortste route naar de eindklant/opdrachtgever. Daarmee verklein je het tarief waarvoor je bij de eindklant wordt aangeboden, en verhoog je je slagingskans!
- Kijk naar referentietarieven: Dynamische Aankoopsystemen van de overheid publiceren vaak de gunningen. Soms is dat op de website van het Dynamisch Aankoopsysteem zelf (voorbeeld), andere inhuurmarktplaatsen publiceren het op Tenderned. Daaruit kun je afleiden wat de eindklant voor andere opdrachten aan een ingehuurde freelancer / partij betaalt.
- Sommige eindklanten behouden zich het recht voor om, na initiële bieding, nog te gaan onderhandelen over het uurtarief. Kijk dus goed naar de voorwaarden van de inhuurmarktplaats óf stem dit goed af met je broker.
- ZP Facts publiceert enkele keren per jaar een trendrapport. Hieruit kun je per vakgebied, vaak ICT, een gemiddeld uurtarief afleiden.
- Wanneer de opdracht loopt via een preferred supplier, bel deze dan en vraag naar een tariefindicatie. Let daarbij op dat preferred suppliers verschillende afspraken gemaakt kunnen hebben met de eindklant. Zo kan een projectleider ICT bij de ene broker een lager tarief hebben dan bij de andere broker!
- Vraag rond in je netwerk (concurrenten of mensen die al bij de eindklant rondlopen) wat zij voor tarief vragen. Schroom niet om dat te vragen!
- Doe mee aan biedingen op een inhuurmarktplaats of Dynamisch Aankoopsysteem, en leer ervan op het moment dat je wordt afgewezen.
Conclusie
Reageren op een opdracht, of het nu gaat via een inhuurmarktplaats, Dynamisch Aankoopsysteem of via een broker, zolang het buiten je netwerk is, is en blijft prijsschieten. Met het uurtarief kun je je onderscheiden maar eigenlijk wil je als freelancer een eerlijk tarief ontvangen.
[ssba-buttons]