Reageren op een opdracht - eisen

Hoe moet je reageren op een opdracht – deel 1/6: eisen

Bij de Inhuurkaart krijgen we regelmatig vragen: hoe kan ik nou het beste reageren op een opdracht? Lang verhaal kort: dit bestaat zes aspecten: eisen, wensen, prijs, CV, motivatie en het intakegesprek. De komende zes weken belichten we elke week één aspect. Deze week deel 1 van het zesluik reageren op een opdracht: voldoen aan de eisen.

Wat zijn eisen?

Heel logisch eigenlijk, dit zijn zaken waar je zeker aan moet voldoen. Voldoe je hier niet aan, dan word je zonder pardon afgewezen. Heel zwart-wit. Dit worden ook wel knock-out criteria genoemd. Als je inhoudelijk kijkt naar de eisen, dan kunnen die eisen weer over van alles gaan:

  • Eisen aan je vaardigheden, opleidingen en werkervaring. Dit zijn zaken waarover je, volgens de eindklant (opdrachtgever) minimaal dient te beschikken. Denk aan minimaal 5 jaar overheidservaring, een WO bedrijfskunde diploma of kennis van Java.
  • Eisen over je beschikbaarheid. Dit gaat meer over dat je een x-aantal uur per week gedurende een y-aantal maanden beschikbaar bent, met een uiterste startdatum. Soms wordt ook nogal eens geëist dat je geen vakanties geboekt hebt.
  • Eisen aan je tarief. Bijvoorbeeld dat het maximale tarief 80 euro per uur is. In een enkel geval wordt ook een minimumtarief vereist.
  • Eisen vanuit het Dynamisch Aankoopsysteem. Daarmee wordt bijvoorbeeld bedoeld dat je akkoord gaat met de algemene inkoop-/inhuurvoorwaarden, en dat je papierwerk op orde is.
  • Eisen aan je CV en motivatie. Een CV moet bijvoorbeeld geschreven zijn in de Nederlandse taal, en uit maximaal 5 pagina’s bestaan. En de motivatie mag uit niet meer dan een x-aantal woorden bestaan.

Bij eisen geldt het principe ‘comply or explain’, of met andere woorden ‘voldoe of leg uit’ niet. Wanneer je geen HBO diploma hebt, maar wel al tientallen jaren werk doet op HBO niveau, dan voldoe je nog steeds niet aan de eis.

Waarom eisen?

Een opdrachtgever wil het kaf van het koren scheiden en niet teveel kandidaten inhoudelijk moeten beoordelen. Daarom stellen ze eisen. Ze willen zo snel mogelijk filteren:

  • Wanneer er een Dynamisch Aankoopsysteem wordt gebruikt is dat al een eerste filtering. Het systeem controleert of aan alle eisen is voldaan. Of in de meeste gevallen kun je als kandidaat niet eens reageren op het moment dat je een eis met ‘nee’ hebt beantwoord. Een inkoper controleert daarna nog even of al je papierwerk nog wel klopt
  • Een recruiter of inkoper scant je CV of je daadwerkelijk aan de eisen voldoet. Sommige recruiters of inkoper pakken de rekenmachine erbij om je werkervaring na te rekenen! Ook wordt er soms heel letterlijk gekeken: je moet ervaring hebben bij het werken bij banken. Heb je maar bij één bank gewerkt? Helaas.

Wat als je niet aan een eis voldoet?

Nou, dat kan een probleem zijn. Stel dat er 5 jaar overheidservaring wordt gevraagd, en je komt op 4½ jaar uit. Dan voldoe je niet aan de eis en kom je dus, theoretisch gezien, niet in aanmerking voor de opdracht.

Wat kun je dan doen? Eigenlijk vijf dingen, uiteraard afhankelijk van de aard van de eisen:

  1. Stel een vraag aan de eindklant. In veel gevallen kun je, al dan niet via de broker of het Dynamisch Aankoopsysteem, een vraag stellen aan de eindklant. Je kunt bijvoorbeeld vragen of een HBO diploma daadwerkelijk verplicht is, of je de opdracht in 28u i.p.v. 32u kunt doen of dat het een probleem is wanneer je een weekje later start.
    Let wel dat voor het stellen van vragen er maar een beperkte periode is, vaak moet je een vraag stellen binnen 3 tot 4 dagen na aanvang van de opdracht! Via een nota van inlichtingen krijg je dan het antwoord.
  2. Tweak je CV. Misschien kun je je werkervaring links en rechts een beetje oprekken. Wellicht kun je van een halve maand werkervaring een hele maand maken, zodat je aan de minimale eisen voldoet. Of wellicht kun je het woordje ‘projectleider’ vervangen door ‘projectmanager’. Maar maak het niet te gortig, want je moet het wel kunnen uitleggen. Ook kun je bij een eventuele referentiecheck door de mand vallen.
  3. Zorg dat je alsnog aan de eis voldoet op het moment dat je op intake gaat. Is een PRINCE2 Foundation certificaat verplicht? Die kun je in no-time halen. Dus vink aan dat je het hebt. Maar je moet er dan wel zeker van zijn dát je ook aan de eis kunt voldoen!
  4. Buig mee. Wil je dolgraag de opdracht maar overlapt dat met een vakantie? Overweeg dan om toch te reageren en, wanneer je wordt uitgenodigd voor het intakegesprek, dan kun je altijd nog besluiten om je vakantie uit te stellen of te annuleren.
  5. Dien gewoon in. Niet geschoten is altijd mis. En wanneer je op gesprek komt, en het voldoen aan de eisen komt ter sprake, zeg dan dat er een foutje is gemaakt bij het indienen. Kan gebeuren!

Ik zie bizarre eisen! Wat nu?

Zie je een combinatie van dierengeneeskunde met cybersecurity, minimaal 4 jaar ervaring binnen de organisatie van de opdrachtgever of kennis van een bepaald maatwerk computersysteem? Dan is de kans uitermate groot dat dit gaat om een warme stoel, of te wel, een reeds gegunde opdracht.

Advies: wanneer je dit tegen komt, stel een vraag aan de opdrachtgever. Vraag of, gezien de eisen die worden gesteld, er reeds een voorkeurskandidaat op het oog is.

Conclusie

Je dient te voldoen aan de eisen. Voldoe je er niet aan, dan heeft het eigenlijk geen zin om te reageren. In dit blog hebben we een aantal trucjes voorgelegd die je zou kunnen gebruiken om toch aan de eisen te voldoen. Maar advies is om te wachten op een volgende, beter passende opdracht.

Volgende week deel 2: wensen.

[ssba-buttons]

Gerelateerde updates