zin en onzin van bemiddelaars

Zin en onzin van bemiddelingsbureaus

Op Inhuurkaart schrijven we regelmatig over hoe de Eindklanten (opdrachtgevers) hun freelancers inhuren: dat doen ze via Preferred Suppliers,  Dynamische Aankoopsystemen of inhuurmarktplaatsen. Voor veel freelancers is het inschrijven op Dynamische Aankoopsystemen een tijdrovende klus. Veel bemiddelingsbureaus spelen hier handig op in. Maar waarom zou je als freelancer via zo’n bemiddelingsbureau reageren? De voordelen en nadelen van bemiddelingsbureaus.

Bemiddelaar vs. Preferred Supplier

Een korte samenvatting. Een Preferred Supplier heeft een raamovereenkomst met een Eindklant. Ze hebben dus, al dan niet met andere Preferred Supplier samen, het alleenrecht om kandidaten voor te mogen stellen op opdrachten. Hiervoor rekenen ze meestal een vastgestelde vergoeding per uur. Ook verzorgen zij de contractuele en financiële afhandeling.

Een bemiddelingsbureau heeft geen contractuele relatie met de Eindklant. Een bemiddelaar haalt zijn opdrachten van een Dynamisch Aankoopsysteem of Preferred Supplier, en zoekt er vervolgens een geschikte kandidaat bij. Zij doen dat bijvoorbeeld door het functieprofiel te kopiëren, aan te passen en te plaatsen op job boards zoals freelance.nl, of door in hun database met kandidaten te zoeken en hen rechtstreeks te benaderen. Voor deze dienstverlening rekenen zij een vergoeding bovenop het uurtarief van de freelancer.

Maar waarom zou je nou wel of niet reageren via een bemiddelingsbureau?

Voordeel: geen papieren rompslomp

Om toegelaten te worden tot een Dynamisch Aankoopsysteem moet je een boel papierwerk invullen en verklaringen aanleveren. Ook moet je ervoor zorgen dat dat papierwerk en die verklaringen actueel blijven. Veel freelancers ervaren hierbij een blokkade. Er zijn immers veel Dynamische Aankoopsystemen (> 100 stuks) en het kost veel tijd en die verklaringen kosten ook geld.

Wanneer je werkt via een bemiddelaar, dan zorgt die bemiddelaar ervoor dat het papierwerk en verklaringen allemaal actueel zijn. Daar hoef je dus niet naar om te kijken.

Voordeel: direct reageren zonder ingeschreven te zijn op een Dynamisch Aankoopsysteem

Om op opdrachten op een Dynamisch Aankoopsysteem te reageren moet je dus toegelaten zijn. Als je denkt de bemiddelaar te slim af te zijn door je nog even snel op een Dynamisch Aankoopsysteem te registreren, dan is de kans groot dat je pech hebt. Je kunt vaak alleen op opdrachten reageren die gepubliceerd worden na het moment van toelating.

Dus zie je een leuke opdracht, en ben je niet aangemeld op het desbetreffende Dynamisch Aankoopsysteem? Reageer dan via een bemiddelaar en dwing een lagere opslag af om je kansen te vergroten.

Voordeel: mogelijke gunstige overeenkomst met bemiddelaar

De bemiddelaar zit tussen de eindklant en de leverancier/freelancer in. In feite heb je dus een overeenkomst met de bemiddelaar, en de bemiddelaar met de eindklant. De voorwaarden kunnen in een enkel geval gunstig zijn, zoals een gegarandeerde betaling binnen een aantal werkdagen na factuurdatum.

Voordeel: voorkennis, marktkennis en ondersteuning

Een bemiddelaar kan mogelijk over voorkennis beschikken, bijv. doordat de bemiddelaar iemand bij de Eindklant goed kent en dus voor jou een goed woordje kan doen. Ook kan een bemiddelaar een beter overzicht hebben van de markt, en jou bijvoorbeeld adviseren over je uurtarief. Tenslotte kan de bemiddelaar je mogelijk ondersteunen bij het opstellen van je cv en je motivatie.

Nadeel: lagere kans door een hogere prijs

Het verdienmodel van de bemiddelingsbureaus is heel simpel: per gewerkt uur rekenen zij een bepaald bedrag. Bedragen van meer dan 15 euro per uur zijn geen uitzondering. Dit komt bovenop jouw uurtarief: de eindklant betaalt dus een hogere prijs dan jouw uurtarief.

Eén van de criteria waarop een Eindklant selecteert is de prijs. Wanneer je, door de opslag van het bemiddelingsbureau, duurder wordt dan de concurrentie, worden je kansen dus lager. Óf, in het slechtste geval, je eigen marge lijdt eronder.

Nadeel: vertraging in betaling

Bemiddelingsbureaus betalen jou vaak pas nadat ze het geld van de eindklant (of van een andere schakel in de keten) hebben ontvangen. Door administratieve afhandeling kan het dus langer duren voordat je het geld op je rekening hebt staan.

Nadeel: geen geld bij betalingsproblemen

Stel dat het bemiddelingsbureau in betalingsproblemen verkeert, dan is de kans groot dat jij je rekening niet betaalt krijgt. De eindklant kan daar in feite niets aan doen: jij hebt immers een overeenkomst met het bemiddelingsbureau, en het bemiddelingsbureau met de eindklant. Het kan dus voorkomen dat de eindklant al aan het bemiddelingsbureau heeft betaald, maar dat het bemiddelingsbureau jou niet meer kan betalen.

Overigens geldt dit ‘ondernemersrisico’ natuurlijk niet alleen voor bemiddelingsbureaus, maar ook voor brokers. Zo is in 2013 een grote broker, CORSO, failliet verklaard waarbij veel freelancers gedupeerd werden.

Nadeel: lagere kans door voorselectie

Bij een Dynamisch Aankoopsysteem kan iedereen, die is toegelaten, reageren op een opdracht. Technisch gezien gelijke kansen voor iedereen. Echter, een bemiddelingsbureau mag maar een beperkt aantal kandidaten voordragen (vaak maar één). Het bemiddelingsbureau moet dus een voorselectie maken, en wijst dus kandidaten bij voorbaat al af! Geen gelijke kansen dus.

Nadeel: bemiddelingsbureaus geven vaak niet alle informatie

Bemiddelingsbureaus melden vaak dat ze op zoek zijn naar een opdracht voor een eindklant, maar in feite is het net zo goed jouw eindklant wanneer je op een Dynamisch Aankoopsysteem bent ingeschreven. Ook vermelden ze vaak de naam van de opdrachtgever niet in het functieprofiel. Ze geven niet aan hoeveel marge ze op jou maken, en voor jou is dat ook niet inzichtelijk. Tenslotte koppelen ze vaak niet terug over de status van de opdracht.

Tips

Hieronder volgen enkele tips:

  • Check altijd het inhuurproces van de Eindklant via ‘De Kortste Route‘ op Inhuurkaart.nl. Weet je de naam van de Eindklant niet? Hier lees je hoe je daar achter kunt komen.
  • Wanneer je wordt benaderd door een bemiddelaar, stel dan altijd deze vier vragen.
  • Wil je je inschrijven op Dynamische Aankoopsystemen en profiteren van alle voordelen, kijk dan eens naar de dienstverlening van DAS-Service.
  • Vind je inschrijven op Dynamische Aankoopsystemen teveel gedoe, overweeg dan om te reageren via De Transparante Broker. De Transparante Broker is een bemiddelaar en ingeschreven op nagenoeg alle Dynamische Aankoopsystemen. De Transparante Broker bemiddelt met een zeer lage provisie, waardoor het nauwelijks invloed heeft op je gunningskansen.

Conclusie

Er zitten veel voor- en nadelen aan het werken via een bemiddelaar. Wil je je kansen maximaliseren? Schrijf je dan in op Dynamische Aankoopsystemen. Vind je dat teveel gedoe? Bij de tips hebben we twee alternatieve kanalen genoemd die je kunnen ondersteunen.

Gerelateerde updates