maximaliseer je kans op het scoren van die ene opdracht

Zo maximaliseer je je kans op het scoren van die ene opdracht

Stel, je ziet een interessante opdracht voorbij komen, of je wordt benaderd door een tussenpartij. Je denkt ‘dat is echt iets voor mij’. Maar hoe weet je nou of je een goede kans maakt op gunning van de opdracht? Daarom dit blog: zo maximaliseer je je kans op het scoren van die ene opdracht.

Wie is de opdrachtgever, en hoe loopt hun inhuurproces?

Uiteraard wil je eerst weten wie de opdrachtgever is en hoe het inhuurproces loopt. Daarvoor raadpleeg je uiteraard de Inhuurkaart. Gebruik de ‘kortste-route’-wizard. Tik de naam van de opdrachtgever in, en je ziet gelijk hoe het inhuurproces loopt!

In geval van Preferred Supplier: bel de Preferred Supplier

Heel belangrijk, eerste stap. Wanneer het een opdracht is die via een Preferred Supplier gaat, bel dan de Preferred Supplier en stel wat vragen:

  • Zijn er al veel aanmeldingen?
  • Zijn er bijzonderheden?
  • Is er een voorkeurskandidaat voor de opdracht?
  • Is er een tariefindicatie?

Op die manier weet je al vrij snel of je een kans maakt, en wat een interessant uurtarief is. Bel overigens ook de andere Preferred Suppliers, want wellicht hebben zij andere prijsafspraken gemaakt met de eindklant (opdrachtgever)! Ook willen de condities tussen de Preferred Suppliers nogal eens verschillen, bijv. door een relatiebeding clausule. Voorkom in ieder geval dat je wordt voorgesteld door meerdere Preferred Suppliers!

Het spel van eisen, wensen en uurtarief

Bij nagenoeg alle opdrachten worden eisen en wensen gesteld. Ook het tarief is van belang. Wanneer het een opdracht betreft via een Dynamisch Aankoopsysteem of inhuurmarktplaats, dan is het kennen van dit ‘spel’ helemaal van belang.

Zorg er altijd voor dat je cv helemaal naar de opdracht is geschreven. Laat terminologie, zoals vaktermen, certificeringen, opleidingen, methodieken of technologieën uit het functieprofiel letterlijk terug komen in je cv.

De eisen zijn harde criteria, ook wel knock-out criteria genoemd. Voldoe je hier niet aan? Dan heeft het eigenlijk geen zin om te reageren. De persoon aan de inhurende kant controleert namelijk in je CV of je aan de eisen voldoet. Staat dit niet in je CV? Dan gaat ie, uitzonderingen daargelaten, direct in de prullenbak.

Ook worden er wensen opgegeven. Hoe meer je aan de wensen voldoet, hoe meer punten je krijgt en hoe interessanter je dus bent voor de opdrachtgever. Ook hiervoor geldt dat de persoon aan de inhurende kant je CV hierop checkt. Dus scoor je op alle wensen laag? Dan heeft reageren eigenlijk geen zin.

Tenslotte het uurtarief. Vaak worden hieraan ook punten toegekend. De persoon aan de inhurende zijde pakt het laagste, geoffreerde tarief. Hoe verder je van dat tarief vandaan zit, des te minder punten je krijgt! Kijk ook in dit blog hoe je je uurtarief kunt bepalen.

Kort samengevat: voldoe aan de eisen, probeer zo hoog mogelijk op de wensen te scoren en zorg voor een interessant uurtarief.

Conclusie

Die ene droomopdracht versus de realiteit. Veel andere freelancers willen die wellicht ook scoren. Door in je cv duidelijk terug te laten komen dat je aan de eisen en wensen voldoet, vergroot je je kansen enorm. Voldoe je niet of nauwelijks aan de wensen, dan heeft reageren eigenlijk geen zin. Besteed er dan ook geen tijd aan!

Opmerking: dit blog werd eerder geplaatst op 25 oktober 2019 en is aangepast aan de actualiteit.

[ssba-buttons]

Gerelateerde updates