gevaar van job boards

Job boards: onmisbaar, maar wees op je hoede

Een belangrijke ingang voor freelancers, die op zoek zijn naar een opdracht, zijn job boards. Dit zijn verzamelplaatsen waar opdrachten worden geplaatst, en waar je vaak direct op een opdracht kunt reageren. Bekende job boards zijn freelance.nl en it-contracts.nl. Maar waar komen die opdrachten vandaan, hoe werkt zo’n job board en waar moet je rekening mee houden?

Het verdienmodel van job boards

Laten we eens beginnen te kijken naar het verdienmodel van zo’n job board. Grofweg zijn er twee soorten inkomstenstromen:

  • Afkomstig van aanbieders: eenmalige registratiekosten en/of een vergoeding per geplaatste opdracht
  • Afkomstig van freelancers: een vergoeding om te mogen reageren, al dan niet gekoppeld aan een bepaald tijdsframe

Waar komen de opdrachten vandaan?

Op Inhuurkaart tonen we je op welke wijze Eindklanten (opdrachtgevers) hun freelancers inhuren. Grofweg zijn daarvoor twee mogelijkheden:

  • De Eindklant heeft één of meer raamcontracten met Preferred Suppliers. Dus jouw inhuur loopt altijd via zo’n partij.
  • De Eindklant heeft een inhuurmarktplaats of Dynamisch Aankoopsysteem.

Als je kijkt naar het verdienmodel van de job boards, dan kun je zien dat in principe iedereen een opdracht kan plaatsen, mits hij of zij er maar voor betaald. Dat betekent dus dat er drie mogelijkheden zijn:

  1. De aanbieder van de opdracht is Preferred Supplier, en wil via het job board zijn/haar netwerk vergroten
  2. De aanbieder van de opdracht is geen Preferred Supplier en probeert jou via de achterdeur naar binnen te krijgen (‘Maverick Buying’)
  3. De aanbieder van de opdracht heeft de opdracht van een inhuurmarktplaats of Dynamisch Aankoopsysteem geplukt en loopt daarmee te leuren

In het eerste geval zie je ook vaak de naam van de Eindklant erbij staan, bij optie 2 en 3 is de naam vaak weggehaald, want je zou dan mogelijk via een snellere route kunnen gaan…

Veel dubbele opdrachten

Als je kijkt op de opdrachten op job boards kijkt, dan kom je één opdracht vaak 2 tot 3 keer tegen, al dan niet een beetje omgeschreven of ingekort. Job boards beweren redactievoering te doen om dubbele opdrachten te voorkomen, maar dat kan conflicteren met hun belang: ze krijgen vaak een vergoeding per geplaatste opdracht. En hoe meer geplaatste opdrachten, des te meer inkomsten.

Reageren heeft vaak geen zin

Reageren via een job board heeft in mijn ervaring geen zin. Ten eerste kom je vaak bij het bemiddelingsbureau terecht, en niet bij de Preferred Supplier of Eindklant. Ten tweede kijken die bemiddelingsbureaus niet vaak naar de reacties op de job boards, want ze worden al vaak genoeg direct benaderd. Dus waarom zou je een betaald account afsluiten?

Job board is een onmisbare bron

Zijn die job boards dan niet zinvol? Zeker wel. Ze bieden een mooi overzicht van actuele opdrachten van opdrachten en neem gerust een gratis abonnement op hun feed. Maar wees je er van bewust dat het geen totaaloverzicht betreft.

Maar hoe haal je het optimale uit een job board? Probeer altijd te achterhalen wie de eindklant is. Middels de Inhuurkaart.nl kom je er, via de ‘kortste route’-functie achter hoe je het beste kunt reageren!

Dit blog is eerder gepubliceerd op 25 februari 2019. Het blog is aangepast aan de actualiteit en door voortschrijdend inzicht.

Gerelateerde updates