de rol van een managed service provider bij inhuur

De mogelijke rollen van een Managed Service Provider bij inhuur

Op de Inhuurkaart leggen we je uit hoe de inhuurmarkt werkt en waar jij, als freelancer/zzp’er, het beste je opdrachten kunt halen. Als freelancer heb je immers alle belang om je inhuurketen zo kort mogelijk te houden: een grotere kans op gunning, een eerlijker tarief en minder financieel risico. Maar wat no als een Eindklant (opdrachtgever) zijn inhuur heeft uitbesteed aan een ‘Managed Service Provider’? In dit blog alles over de mogelijke rollen van een Managed Service Provider bij inhuur.

Hoe huren Eindklanten hun freelancers in?

Een korte samenvatting. Als je kijkt naar hoe Eindklanten hun freelancers inhuren, dan zie je drie vormen:

  • Een inhuurmarktplaats of Dynamisch Aankoopsysteem: de Eindklant heeft een inkoopportaal waar je, na registratie en/of toelatingsprocedure, direct kunt reageren op een opdracht.
  • Preferred Suppliers: de Eindklant heeft één of meerdere partijen geselecteerd die, al dan niet gezamenlijk, het alleenrecht hebben om kandidaten voor te stellen.
  • Geen procedure: de Eindklant heeft geen afspraken gemaakt over hoe externen ingehuurd worden.

Maar wat doet nou die Managed Service Provider?

De vele gezichten van een Managed Service Provider

Een Managed Service Provider is in principe een dienstverlenende partij waaraan een Eindklant bepaalde activiteiten rondom de inhuur heeft uitbesteed. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

  • Het opstellen van de functieprofielen
  • De werving en selectie van kandidaten
  • Het voor consultancy bedrijven vinden van kandidaten voor niet-ingevulde functies
  • Het beheer van de marktplaats fo Dynamisch Aankoopsystemen
  • De contractafhandeling
  • etc.

Er is dus niet één definitie van een Managed Service Provider. Per Eindklant is verschillend hoe het inhuurproces loopt.

Voorbeelden van Managed Service Providers

Hieronder tref je enkele voorbeelden waarbij jij, als freelancer, in contact komt met een Managed Service Provider. Dit overzicht is vanuit de freelancer gericht.

  • Een hele bekende Managed Service Provider is Staffing MS. Zij beheren de website https://inhuurdesk.nl. Daarop komen onder andere opdrachten te staan voor ATOS, AON en UMC Utrecht. Ook zitten achter Inhuurdesk enkele Dynamische Aankoopsystemen, zoals Gemeente Woerden en Provincie Utrecht.
  • Yellow Friday is de Managed Service Provider voor o.a. Sogeti, Devoteam en KPN ICT Consulting.
  • Het Flexhuis is een Managed Service Provider voor diverse zorginstellingen en de gemeente Leeuwarden.
  • Flextender verzorgt de werving en selectie alsmede de contractafhandeling voor een groot aantal kleinere overheden. Ook beheert Flextender enkele Dynamische Aankoopsystemen, bijv. die van Luchtverkeersleiding Nederland op Negometrix.

Inschrijven bij een Managed Service Provider

De meeste Managed Service Providers zijn erg laagdrempelig om bij in te schrijven. Het aanmaken van een account kost je maar een paar minuten. Let wel dat het inschrijven op een Dynamisch Aankoopsysteem een aanvullende handeling is!

Aandachtspunten bij het werken via een Managed Service Provider

Maar wat zijn de aandachtspunten voor jou, wanneer je als freelancer gaat reageren op een opdracht via een Managed Service Provider?

  • Controleer altijd met wie jij het contract aan gaat. Het kan zijn dat de Managed Service Provider alleen maar de relatie legt tussen jou en de eindklant, en dat het contract en factuurstroom ook rechtstreeks gaat. In een ander geval blijft de Managed Service Provider er tussen zitten. Let hier vooral op wanneer er ook nog een consultancy bedrijf tussen zit! Van de Inhuurkaart zijn we per definitie tegen ketenvorming: hoe minder schakeltjes, hoe groter je kansen en des te minder het financieel risico.
  • Controleer ook altijd of er nog andere raamcontractanten zijn waarlangs je kunt reageren. Zeker wanneer het gaat om opdrachten die bij de consultancy bedrijven vandaan komen. Een voorbeeld. Op Inhuurdesk.nl staan van ATOS veel opdrachten voorbij komen voor het Ministerie van Economische Zaken, en daar zijn ook andere partijen gecontracteerd. En wellicht zijn daar andere voorwaarden op van toepassing. Ook hebben we bij ATOS opdrachten voorbij zien komen afkomstig van andere Dynamische Aankoopsystemen.
  • Controleer de condities van de inschrijving. Soms worden er kosten per gewerkt uur in rekening gebracht. De afspraken die de Managed Service Provider per klant heeft gemaakt, kunnen afwijken: soms neemt de eindklant dat voor zijn rekening, soms wordt dat op mindering gebracht op het uurtarief van de freelancer.
  • Wanneer je je inschrijft bij een Managed Service Provider die ook Dynamische Aankoopsystemen beheert, dan ben je niet per definitie ook op die Dynamische Aankoopsystemen toegelaten. Dit is nog een afzonderlijk proces.
  • Wanneer een Managed Service Provider opdrachten plaatst namens een consultancy bedrijf, probeer er dan achter te komen of dit opdrachten zijn die het consultancy bedrijf niet zelf kan invullen, of dat je nog moet meeconcurreren met interne kandidaten van het consultancy bedrijf.

Conclusie

Het loont zeker de moeite waard om in te schrijven bij Managed Service Providers. Je krijgt daardoor een enorme hoeveelheid opdrachten in je mail, en daarmee een goed zicht op de markt.

Zie je een interessante opdracht voorbij komen, check dan ALTIJD het inhuurproces van de eindklant. Inhuurkaart is your friend. Shop even rond en maak dan je keus langs welke partij je jezelf wilt aanbieden. Controleer ook altijd de voorwaarden om verrassingen achteraf te voorkomen.

Dit blog is eerder verschenen op 6 december 2019 en geactualiseerd.

Gerelateerde updates