Wat is payrolling

Wat is payrolling?

Als zzp’er is het door de wet DBA in sommige gevallen stuk moeilijker geworden om een opdracht te vinden. Zeker bij functies die eigenlijk door een medewerker in loondienst uitgevoerd kunnen worden. Opdrachtgevers zijn daarom terughoudender geworden met de inhuur van freelancers.

Maar er is een ‘workaround’. Sommige tussenpartijen bieden de mogelijkheid aan om de opdracht uit te voeren op basis van payrolling. Maar wat is dat nou precies, en wat betekent dat voor jou als freelancer? In deze reeks blogs gaan we daar dieper op in.

Wat is payrolling?

Eigenlijk is die vraag heel eenvoudig te beantwoorden: je gaat de opdracht doen vanuit een loondienstverband. Wanneer je gaat payrollen ga je dus een arbeidsovereenkomst aan met de payroller. Je kunt dus op hun ‘payroll’, of te wel de loonlijst, te staan. Je krijgt daardoor een werkgever-werknemer relatie, waarbij de payroller de werkgever is.

Dat is dus wat anders dan wanneer jij als freelancer een opdracht gaat uitvoeren, want dan is er sprake van een opdrachtgever-opdrachtnemer relatie.

Doordat je een werkgever-werknemer relatie aangaat, kom je in een heel ander juridisch en fiscaal speelveld terecht. Je krijgt ineens te maken met WW, CAO’s, pensioen, etc. In de komende reeks blogs gaan we daar dieper op in.

Hoe zit het met de vergoeding bij payrolling?

Als zzp’er krijg je je contractueel overeengekomen uurtarief uitbetaald waarover je belasting moet afdragen. Kort samengevat pak je je jaaromzet, je haalt je aftrekbare kosten daar van af. Over het bedrag dat over blijft betaal je inkomstenbelasting. Heel overzichtelijk.

Bij payrolling is dat iets anders. Ook daar is er natuurlijk altijd sprake van een uurtarief dat de eindklant betaalt. Maar uit dat uurtarief moeten, omdat je werknemer bent geworden, ineens meer componenten betaald gaan worden, waaronder de werkgeverslasten. Wat je precies overhoudt is van drie factoren afhankelijk:

  • Welke afspraken die je met de payroller maakt. Zo zijn er payrollers die je een vast bedrag per maand betalen, en er zijn payrollers die je volledige omzet verlonen.
  • De kosten die de payroller rekent voor de dienstverlening.
  • De kenmerken van de payroller, zoals hun sectorindeling bij de Belastingdienst.

Is payrollen voordeliger dan zzp’en?

Die vraag is niet eenduidig te beantwoorden, maar laten we een poging wagen.

Ten eerste moet je je de vraag stellen of het voor jou haalbaar is om in jouw vakgebied opdrachten te blijven doen op zzp-basis. Immers, de Belastingdienst controleert streng op de wet DBA. Vervul je normaliter lijnfuncties op tijdelijke basis (bijv. systeembeheerder, afdelingshoofd, boekhouder, secretaresse, …), dan is het vrijwel kansloos om dat soort opdrachten nog op zzp-basis uit te voeren. Je zult dus dergelijke opdrachten wel op payroll basis moeten doen.

Ten tweede kun je je afvragen wat je precies zoekt aan zekerheden. Grofweg kunnen we stellen dat je als freelancer op zzp-basis altijd meer overhoudt, maar, van je uurtarief moet je wel een gedeelte opzij zetten voor pensioen, verzekering, arbeidsongeschiktheid, … Doe je dat niet, dan kun je later in grote financiële problemen komen. Als werknemer krijg, vaak verplicht, deze verzekeringen erbij. Je bouwt pensioen op, en in geval van ziekte of arbeidsongeschiktheid word je – afhankelijk van de afspraken – doorbetaald. En eindigt je opdracht? Dan heb je in sommige gevallen recht op een ww uitkering.

Ten derde moet je ook kijken naar je bedrijfskosten. Mogelijk heb je een telefoonabonnement, internetabonnement, leaseauto, verzekeringen, etc. etc. op je bedrijf staan. Wanneer je in loondienst gaat, dan wordt het ineens veel lastiger om die kosten af te trekken van je inkomen aangezien je mogelijk geen omzet meer genereert in je bedrijf. Ook kan het zijn dat de Belastingdienst beoordeelt dat je niet meer voldoet aan het urencriterium. Hier komen we in een komend blog op terug.

Conclusie

Payrolling is een wereld op zich. De wijze waarop je betaald wordt voor een opdracht is totaal anders en kan grote consequenties hebben voor jou als freelancer. In komende blogs gaan we in op wat de voordelen en nadelen zijn van payrolling, en waar je op moet letten wanneer je een payrollpartij kiest.

Gerelateerde updates