Hoe kies je de juiste inhuurmarktplaatsen?
Inhuurmarktplaatsen zijn een uitstekende plek voor freelancers om nieuwe opdrachten te scoren. Maar wist je dat er meer dan 200 marktplaatsen zijn, en dat dit aantal nog steeds groeit? Daarnaast is het vaak een tijdrovend werkje om je in te schrijven, en de informatie actueel te houden. Dus hoe maak je de juiste keuze in het enorme aanbod?
Om dit makkelijker te maken hebben we de Inhuurwizard ontwikkeld. Hiermee kun je in drie stappen een overzicht van voor jou geschikte inhuurmarktplaatsen maken! Hieronder geef ik een toelichting op die stappen.
Stap 1. Selecteer waar je wilt werken
De eerste ligt erg voor de hand. Vrijwel niemand heeft zin om urenlang in de auto of het OV te moeten zitten op weg naar een opdracht. Als je in Limburg woont, dan ga je waarschijnlijk geen opdrachten zoeken in Groningen of Friesland.
Op Inhuurkaart.nl hebben we per eindklant aangegeven in welke provincie ze zitten. Indien dat niet te bepalen is, bijvoorbeeld door provincie-overstijgende inkoopsamenwerkingsverbanden, of wanneer dat niet vooraf te zeggen is, zoals het Ministerie van Defensie of de Politie, dan hebben we meerdere provincies aangevinkt.
Stap 2. Selecteer wat voor werk je wilt doen
Veel inhuurmarktplaatsen worden door eindklanten gebruikt voor allerlei vakgebieden (ook wel ‘percelen of ” segmenten’ genoemd). Tijdens de registratie dien je aan te geven voor welke vakgebieden je opdrachten wilt ontvangen. Dus ben je ICT’er? Vink dan ‘Zorg’ of ‘Financieel’ niet aan bij registratie.
In een enkel geval is een inhuurmarktplaats specifiek gericht op één vakgebied, zoals medisch specialisten of leerkrachten.
Op de Inhuurkaart.nl hebben we die vakgebieden van de inhuurmarktplaats zoveel mogelijk omgezet in generieke termen. Met de filters of de zoekfunctie kun je makkelijk je selectie maken!
Stap 3. Maak een selectie op basis van sector
Eindklanten stellen over het algemeen hoge eisen over werkervaring in een sector. Voldoe je bijvoorbeeld niet aan de eis van 3 jaar ervaring binnen een gemeente, dan heeft het geen zin om op een opdracht te reageren. Uit mijn eigen ervaring kan ik zeggen dat, wanneer je lang voor de overheid hebt gewerkt, het relatief moeilijk is om binnen een andere sector werkzaam te worden.
Ook kan je er juist voor kiezen om helemaal niet in een bepaalde sector te gaan werken! Wil je niet meer bij een financiële instelling een opdracht doen? Schrijf je dan ook niet in.
Op de Inhuurkaart.nl hebben we zoveel mogelijk per eindklant vastgelegd in wat voor sector de eindklant actief is.
Tenslotte…
Bij het bouwen van de Inhuurkaart heb ik me, tegen alle hierboven geschreven adviezen in, ingeschreven voor alle inhuurmarktplaatsen, voor alle sectoren en alle vakgebieden. Urenlang puzzelen, formulieren invullen en geduld hebben. Maar daardoor heb ik veel over de inhuurmarktplaatsen geleerd. Dagelijks zie ik tientallen interessante opdrachten voorbij komen, dus het loont echt de moeite!
[ssba-buttons]