ZZP pensioen – hoe heb jij het geregeld?

 

Nederland kent inmiddels meer dan 1.4 miljoen ZZP’ers: van part-time schoonmaker tot freelance IT project manager, en van pakketjesbezorger tot rouwcoach. Maar iedereen wil een keer stoppen met werken.

Regelmatig komt in het nieuws dat ZZP’ers geen pensioen opbouwen, en ook de politiek houdt zich ermee bezig. Hoe kun je je als ZZP’er je pensioen regelen zodat je niet ineens zonder geld komt te zitten en verplicht moet blijven doorwerken?

Algemene Ouderdomswet

In Nederland krijg je vanaf een bepaalde leeftijd een uitkering volgens de Algemene Ouderdomswet, de AOW. Iedereen heeft daar recht op. De leeftijd vanaf wanneer je AOW gaat krijgen, gaat wel de komende jaren omhoog:

  • Tussen nu en 2021: 66 jaar en 4 maanden
  • Tussen 2021 en 2024: 67 jaar
  • Vanaf 2025 is het variabel. Op de site van de Sociale Verzekeringsbank kun je berekenen wanneer je, naar verwachting AOW krijgt.

Op de website Mijnpensioenoverzicht.nl kun je kijken hoeveel AOW je krijgt uitgekeerd.

Fiscale Oudedagsreserve

Je kunt er als freelancer voor kiezen om de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) op te bouwen. Je kunt dan jaarlijks een bepaald bedrag van je winst reserveren, en daar hoef je dan nu geen belasting over te betalen. Jaarlijks stelt de Belastingdienst deze bedragen vast. Deze belasting betaal je op het moment dat je de opgebouwde FOR gaat aanspreken.

Het geld voor de FOR moet wel binnen je onderneming blijven. Je moet dit dus boekhoudkundig goed regelen. Je kunt er voor kiezen om het geld ten behoeve van de FOR op een spaarrekening te zetten, of door een vermogensbeheerder te laten beleggen.

Overigens moet je wel aan de voorwaarden voldoen om van de FOR te kunnen profiteren. Zo geldt er een urencriterium en mag je nog niet de gerechtigde AOW leeftijd bereikt hebben.

Pensioenregelingen voor ZZP’ers

Veel verzekeraars bieden inmiddels pensioenregelingen aan voor ZZP’ers. Informeer bij de verzekeringsmaatschappijen of tussenpersoon naar de mogelijkheden en de voorwaarden.

Lijfrentes

Een andere mogelijkheid is om een lijfrente af te sluiten. Een lijfrente keert periodiek een bedrag uit gedurende een afgesproken periode of tot het moment van overlijden. Dit kan fiscaal voordelig zijn.

Een lijfrente bouw je op door periodiek een bedrag te storten of door in één keer een groot bedrag in te leggen. Dat kan bij een verzekeraar (lijfrenteverzekering), bij een bank (lijfrenterekening) of bij een beleggingsinstelling (lijfrentebeleggingsrecht).

Het loont altijd de moeite om de mogelijkheden van lijfrentes met een financieel adviseur te bespreken.

Tip: neem je pensioen mee in je uurtarief

Vergeet niet dat je uurtarief niet alleen een ‘onkostenvergoeding’ is voor je leven nu, maar ook voor later. Er zijn veel tools die aan je vragen wat je per maand nodig hebt om van te kunnen leven, maar ik draai het altijd om: wat heb ik later nodig en hoeveel moet ik daarvoor nu opzij zetten? Zo ga je ineens heel anders tegen je uurtarief aan kijken.

Tip: zet altijd iets opzij

Op het moment dat je een opdracht hebt is het natuurlijk altijd verleidelijk om het geld flink te laten rollen. Maar de inkomsten uit de goede tijden zorgen ervoor dat je ook kunt blijven leven in de wat mindere tijden. Mijn advies is dan ook om altijd iets opzij te zetten. Idealiter pak je daarvoor twee buffers: één voor de korte termijn en één voor je pensioen.

Ik heb wel eens gehoord dat je 25% van je netto uurtarief apart zou moeten zetten. Dan zit je er na je pensioen zeker warmpjes bij.

Conclusie

Er zijn veel manieren voor ZZP’ers om hun aanvullend pensioen, bovenop de AOW, te regelen. Welke manier het beste bij jou past is afhankelijk van je situatie en wat goed bij je voelt. Mijn advies is hoe dan ook om je goed te laten voorlichten!