de doorgestoken kaart opdracht

Zo herken je de informeel-gegunde opdracht

De meeste freelancers krijgen hun opdrachten via hun netwerk. Hartstikke mooi natuurlijk. Maar dat betekent dat een gedeelte van de opdrachten die je op marktplaatsen of bij brokers tegenkomt, eigenlijk al informeel aan een freelancer gegund zijn. Voor de vorm moet het formele inkoopproces nog doorlopen worden, terwijl de uiteindelijke kandidaat dus al bekend is.

Wanneer andere freelancers reageren op zo’n opdracht, dan zijn ze in feite kansloos. Maar ze besteden wel veel tijd aan het reageren op zo’n opdracht. Vandaar dit blog: hoe herken je een informeel-gegunde opdracht?

Eisen en wensen

Bij alle inhuuropdrachten draait het om drie elementen (zie ook dit blog):

  • Kandidaten moeten aan de eisen voldoen. Voldoe je daar niet aan, dan hoef je niet te reageren.
  • Kandidaten moeten zoveel als mogelijk aan de wensen voldoen
  • Kandidaten moeten een aantrekkelijk uurtarief hebben

De inhurende organisatie heeft er geen enkel belang bij om, bij een informeel gegunde opdracht, veel reacties te krijgen van freelancers die allemaal op intake moeten komen. De inkoper zal daarom de eisen en wensen schrijven in de richting van de in te huren kandidaat.

Voorbeelden

Hieronder een aantal voorbeelden waaraan je informeel gegunde opdrachten kunt herkennen:

Eis/wens Waarom kenmerk informeel-gegunde opdracht
Eis: kandidaat moet kennis hebben van en ervaring hebben met een bepaalde IT applicatie die in-house is ontwikkeld bij de eindklant Een in-house ontwikkelde applicatie wordt niet elders gebruikt. Dat betekent dat de kandidaat eerder bij de eindklant gezeten heeft. Het ligt dus voor de hand dat de eindklant de kandidaat dus al kent.
Eis: kandidaat moet minimaal de diploma’s WO psychologie en WO dierengeneeskunde beschikken Dit is een zeer zeldzame combinatie. Het lijkt een speld in een hooiberg die gezocht wordt. Echter, een eindklant zal geen moeite steken in het werven van kandidaten waarvan ze weten dat het profiel niet bestaat. Het is dus eerder aannemelijk dat ze al een kandidaat op het oog hebben.
Wens: kandidaat moet minimaal x-jaar ervaring hebben binnen de organisatie van de eindklant (0 jaar = 0 punten, 1 tot 3 jaar = 5 punten, 3 jaar of meer = 10 punten) Deze is ook verdacht: hoe langer je al eerder bij de eindklant hebt gezeten, hoe meer punten je krijgt. Dus maken alleen mensen kans die de eindklant reeds kent.

Conclusie

Informeel gegunde opdrachten horen er nu eenmaal bij. Dat is onderdeel van het systeem. Zelfs overheden kunnen de regeltjes buigen om de voorkeurs-kandidaat binnen te halen. Freelancers met een uitgebreid netwerk komen daardoor ook makkelijker aan opdrachten, want de inhuurconstructie of het inhuurproces is van ondergeschikt belang.

Er is maar één regel: ‘There are no rules’. Dus freelancer: ga netwerken!

Gerelateerde updates