Wanneer begint je zoektocht naar een nieuwe freelance opdracht

Wanneer begint je zoektocht naar een nieuwe freelance opdracht?

Als freelancer werk je altijd tijdelijk voor een eindklant (opdrachtgever). Er komt dus een dag dat je afscheid neemt. In de meest ideale situatie ga je direct door naar een nieuwe opdracht. De tijd daartussen wil je immers zo kort mogelijk houden, want je vaste lasten lopen gewoon door. Maar het vinden van een nieuwe opdracht kost ook tijd. Wanneer begint je zoektocht naar een nieuwe freelance opdracht?

Tijdspad naar een nieuwe opdracht

Elke nieuwe opdracht kent eenzelfde structuur. Hieronder een positief ingeschat tijdspad: we gaan er van uit dat je de opdracht ook daadwerkelijk krijgt.

 • Week 1. Plaatsen van het functieprofiel. Potentiële kandidaten mogen reageren door een CV en motivatie op te sturen
 • Week 2. Selectie van kandidaten en uitnodigen voor een gesprek
 • Week 3. Selectiegesprekken en selectie van de winnende kandidaat
 • Week 4. Contractuele afhandeling, handtekeningen zetten
 • Week 5. Starten

Je bent dus ongeveer een maand kwijt vanaf het moment dat je een interessante opdracht hebt gezien. Word je gedurende het proces afgewezen, is er geen interessante opdracht voorhanden of en kun je niets uit je netwerk krijgen? Hou dan gerust rekening met een langere doorlooptijd.

Waarom duurt het zo lang?

Veel opdrachtgevers zijn gebonden aan een vastgesteld inhuurproces. Of ze nu gebruik maken van preferred suppliers of van een inhuurmarktplaats, ze willen of moeten iedereen de kans gunnen om te mogen reageren. Ook al betreft het een warm stoeltje.

Kan het niet sneller?

Zeker kan het sneller. Maar dat ligt aan je relatie met de opdrachtgever. Wellicht kun je via je netwerk een opdracht scoren en is de administratieve afhandeling slechts een formaliteit. Sommige opdrachtgevers bieden de gelegenheid om al te starten terwijl de contractuele afhandeling nog moet starten. Maar dat zijn uitzonderingen.

Kan het nog langzamer?

Oh, dat kan heel zeker. En het duurt eerder langer dan dat het sneller gaat. Veel voorkomende factoren die het proces beïnvloeden (uit eigen ervaring):

 • Andere prioriteiten en bureaucratie bij de opdrachtgever
 • Toch nog een mogelijke beschikbaarheid van een interne kandidaat
 • Vakanties / feestdagen / ziekte
 • Tariefonderhandelingen
 • De offerteaanvraag moet nog geschreven worden (in geval van een warm stoeltje)
 • Later starten omdat het project vertraging op heeft gelopen
 • Opvragen van benodigde verklaringen (bijv. Verklaring Omtrent het Gedrag of Verklaring van Geen Bezwaar) alvorens je mag starten

Conclusie

Loopt je opdracht bijna af en wil je doorstromen in een nieuwe opdracht? Hou dan rekening met een zoektocht van minimaal 2 maanden: 1 maand oriënteren en 1 maand reageren en contractuele afhandeling. En zodra je een opdracht hebt gevonden, dan kan het gerust nog een tijd duren voordat je daadwerkelijk je eerste declarabele uur kunt schrijven. Wacht dus niet te lang!

Gerelateerde updates