Je cv zomaar overal heen sturen Niet doen

Je cv zomaar overal heen sturen? Niet doen!

Stel je voor. Je bent op zoek naar een nieuwe opdracht. In je zoektocht beland je op een job board (een verzamelplaats van opdrachten). Je ziet daar een interessante opdracht, en je besluit te reageren. Je stuurt je cv en motivatie, en wacht geduldig af. Oh, die volgende opdracht is ook interessant, ook cv en motivatie heen sturen. Is dat verstandig, je cv overal heen sturen? Niet doen!

Aan wie stuur je je cv?

De eerste vraag die je je moet afvragen: aan wie stuur je je cv? Ja, natuurlijk, een intermediair. Maar heeft die intermediair een contractuele relatie met de Eindklant (opdrachtgever)? Je wilt immers de inhuurketen zo kort mogelijk houden. Daar zitten veel voordelen aan.

En bestaat de opdracht wel?

Er zijn ook intermediairs die bezig zijn om hun portefeuille met cv’s te vullen. Ze plaatsen daardoor opdrachten met weinig kenmerken, in de hoop op die manier hun bestand met cv’s op te bouwen. Niet alle opdrachten die je op een job board ziet, zijn echt bestaande opdrachten.

En wat gebeurt er precies met je cv?

De volgende vraag je je moet stellen: wat doet de intermediair precies met je cv? Wordt die, nadat de gunning bekend is gemaakt, door de intermediair verwijderd, of wordt die in ‘het bestand’ opgenomen? En wat mag de intermediair er daarna mee doen?

Als je reageert op een opdracht, moet je vaak akkoord gaan met de ‘algemene voorwaarden’ van de intermediair. Die algemene voorwaarden is een enorme lap complexe juridische tekst, vaak te lang en te ingewikkeld om even snel door te lezen. Maar er kunnen wat valkuilen in zitten…

Voorbeeld: ‘cv gone bad’

Een voorbeeld. Je hebt via de intermediair gereageerd op een opdracht. Wat je niet weet, is dat in de algemene voorwaarden is opgenomen dat wanneer je een opdracht aanvaard bij een relatie van de intermediair, je verplicht bent om via de intermediair ingehuurd te worden. De vraag is natuurlijk of dit juridisch stand gaat houden, maar je kunt op z’n minst een telefoontje verwachten van de desbetreffende intermediair op het moment dat je je nieuwe opdracht op LinkedIn publiceert.

Nog een voorbeeld ‘cv gone really bad’

Een ander voorbeeld. Je hebt via een intermediair gereageerd, maar je bent het niet geworden. In de algemene voorwaarden is opgenomen dat de intermediair jou ook mag voorstellen op andere opdrachten omdat je akkoord bent gegaan met een ‘actieve zoekopdracht’.

Even later reageer je via een andere intermediair op een opdracht. Wat jij niet weet, is dat de intermediair met de ‘actieve zoekopdracht’ jou ook heeft aangeboden. Of te wel, de Eindklant krijgt jouw cv twee keer! Dubbel reageren op een opdracht moet je absoluut voorkomen!

Wat moet je dan wel doen?

Wanneer je een interessante opdracht ziet, doe dan het volgende:

  • Wanneer je de naam van de Eindklant weet, controleer dan op welke wijze de Eindklant haar freelancers inhuurt. Dat kun je doen op Inhuurkaart door gebruik te maken van de ‘kortste route’ functie. Door hier de naam van de opdrachtgever in te voeren, kun je met één druk op de knop zien wat hun legitieme inhuurkanaal is: soms zijn dat Preferred Suppliers, soms is dat een Dynamisch Aankoopsysteem.
  • Wanneer je de naam van de Eindklant niet weet, kijk dan in dit blog voor enkele adviezen. Bellen met de intermediair en doorvragen is altijd het beste.
  • Is het een opdracht via een Dynamisch Aankoopsysteem? Kijk dan of je bent ingeschreven/toegelaten tot het Dynamisch Aankoopsysteem. Ben je dat niet, dan adviseren wij je om via De Transparante Broker te reageren gezien hun vriendelijke voorwaarden.
  • Is het een opdracht via een raamovereenkomst? Reageer dan altijd via een Preferred Supplier. Het advies is daarbij altijd om een rondje te maken langs de Preferred Suppliers omdat hun voorwaarden nogal verschillend kunnen zijn.

Conclusie

Hoe verleidelijk het ook is, wees voorzichtig met het ‘ongebreideld’ rondsturen van je cv en het blind accepteren van de voorwaarden. Controleer eerst wat de relatie van de intermediair is met de opdrachtgever. Twijfel je? Bel dan en stel de juiste vragen.

Gerelateerde updates