lid worden van een cooperatie

Is het aansluiten bij een coöperatie zinvol voor freelancers?

Vorig jaar publiceerden we een artikel op LinkedIn waarin we een situatie beschreven van een opdrachtgever die 110 euro per uur betaald, en een freelancer die 80 euro per uur ontving. Dat artikel heeft veel reacties opgeleverd. Een paar reacties ging over coöperaties. In dit blog vertellen we meer over het aansluiten bij een coöperatie en geven we enkele vraagstukken mee om te valideren of de coöperatie voor jou geschikt is.

Wat is een coöperatie?

Een coöperatie is een samenwerkingsverband van enkele freelancers. De doelstellingen van een coöperatie kunnen daarbij uiteenlopen, en is vaak een combinatie van enkele van onderstaande punten:

  • Grotere opdrachten aannemen en/of elkaar werk toeschuiven
  • Diensten of producten ontwikkelen en die aan de markt aanbieden
  • Kennissessies en netwerkbijeenkomsten organiseren

In de regel is er een soort centraal orgaan dat allerhande dienstverlening biedt aan de aangesloten freelancers:

  • Het verzamelen en distribueren van opdrachten
  • Het aanbieden van collectiviteitsvoordelen (denk aan verzekeringen)
  • Allerhande activiteiten organiseren ten behoeve van kruisbestuiving binnen de coöperatie

Om lid te zijn van een coöperatie betaal je een vast bedrag per maand, of per gewerkt uur.

Vraag 1. Zijn de leden complementair of concurrent?

Coöperaties zijn bedoeld voor freelancers die complementair aan elkaar zijn. Stel dat je met elkaar een huis bouwt, dan is het fijn dat je als coöperatie de bouw van het huis kunt verzorgen doordat alle disciplines in de coöperatie zitten.

Draai dit is eens om. Stel dat je een coöperatie hebt van allemaal ICT Project Managers. Dan ben je in feite concurrenten van elkaar. Je kunt je afvragen of er genoeg werk is en of een concurrent jou een opdracht gunt. Ook ga je dan naar netwerkbijeenkomsten waar je je concurrenten treft.

Vraag 2. Heeft de coöperatie unieke opdrachten en/of raamovereenkomsten?

Er zijn coöperaties die op veel inhuurmarktplaatsen en Dynamische Aankoopsystemen ingeschreven zijn en daar hun opdrachten vandaan halen. Deze opdrachten bieden ze vervolgens aan aan hun leden, de freelancers dus. Het aantal opdrachten lijkt daardoor groot en is het verleidelijk om lid te worden van de coöperatie, maar in principe kun je ook zelf rechtstreeks reageren op opdrachten door je in te schrijven op inhuurmarktplaatsen en Dynamische Aankoopsystemen.

Interessanter zijn de coöperaties die zelf raamovereenkomsten heeft gescoord. Die kunnen daardoor unieke opdrachten hebben die je nergens anders kunt vinden, of althans niet rechtstreeks op kunt reageren.

Bekijk altijd grondig de voorwaarden van de coöperatie. Mogelijk dat naast de coöperatie een bemiddelings-BV is opgericht waarin een gedeelte van het uurtarief aan afgedragen moet worden.

Vraag 3. Wat is het verdienmodel van de coöperatie?

De meeste coöperaties hebben geen winstoogmerk en kennen een relatief lage deelnemersbijdrage. Dat lijkt natuurlijk heel nobel en het is een mooi verkoopargument, maar dat wil niet zeggen dat er geen geld aan verdiend mag worden. Immers, degenen die de coöperatie leiden of op hebben gezet, moeten ook betaald worden voor hun inspanningen.

Zoals bij de vorige vraag gesteld, kijk heel goed naar de constructie rondom de coöperatie. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met commissies die worden verdiend wanneer een freelancer deelneemt aan de collectieve verzekeringen? Komt dat ook ten goede aan de coöperatie, of gaat dat naar een beherende BV waar je als freelancer geen profijt van hebt?

Vraag 4. Word je beperkt in je vrijheid?

Als freelancer kun je zelf bepalen voor wie je wilt werken. Maar wat gebeurt er wanneer je lid bent van een coöperatie, en je wordt direct (dus buitenom) benaderd voor een opdracht? Mag je dan die opdracht toch uitvoeren of moet dat dan via de coöperatie lopen?

Conclusie

Eigenlijk is de vraag: heb je een coöperatie nodig? Wanneer je over genoeg opdrachten beschikt, je een goed netwerk hebt en je zaakjes goed op orde zijn, dan heb je wellicht een coöperatie minder hard nodig. Als je je bij een coöperatie wilt aansluiten, kijk dan naar wat ze te bieden hebben en wat hen uniek maakt. Zodat jij er wat aan hebt.

Dit blog is eerder gepubliceerd op Inhuurkaart.nl op 29 augustus 2019. Het blog is bijgewerkt aan de hand van voortschrijdend inzicht.

[ssba-buttons]

Gerelateerde updates