ik mag de naam van de eindklant niet noemen

‘Ik mag de naam van de eindklant niet noemen’. Wat nu?

Stel, je wordt gebeld. ‘Ik heb een leuke opdracht voor je, maar ik mag de naam van de eindklant nog niet noemen’. Op de Inhuurkaart kun je dus niet het inhuurproces van die eindklant checken. En je weet dus ook niet of je te maken hebt met een broker of een bemiddelaar. Wat nu?

Waarom kun je dat niet checken op de Inhuurkaart?

Het zou zeker een interessante functie kunnen zijn: je typt de naam van een intermediair in, en vervolgens zie je aan welke eindklanten die partij mag leveren. Erg handig. Maar toch bieden we die functie niet aan.

De Inhuurkaart streeft naar volledigheid en juistheid. Voor inhuurmarktplaatsen zijn we 99% compleet, voor de brokerovereenkomsten zeker niet compleet. Maar dat is ook een utopie. Ik zal dat toelichten.

Ten eerste zijn we afhankelijk van de input die we krijgen van:

 • Brokers. Echter, zij hebben bijvoorbeeld weer afspraken met sommige klanten gemaakt dat de relatie ‘geheim’ blijft.
 • Wat we lezen in de markt. We houden de persberichten in de gaten, waarbij we op moeten merken dat die vaak vanuit een broker worden gepubliceerd. Vaak wordt er niet één mantelpartij gecontracteerd, maar meerdere.
 • TenderNed. TenderNed is wellicht onze belangrijkste bron. Hierop worden veel aankondigingen van nieuwe raamovereenkomsten en dynamische aankoopsystemen gedaan. Helaas ervaren we de kwaliteit en actualiteit van de gegevens op TenderNed, op z’n zachtst gezegd, als niet altijd even gelijk.

Ten tweede publiceren we alleen wat we kunnen valideren. We krijgen regelmatig tips: ‘broker A levert bij opdrachtgever Y’. Voordat we dat op de Inhuurkaart plaatsen, checken we dat. We hanteren altijd de stelregel: één bron is geen bron. Het blijkt echter dat de meeste tips moeilijk zijn de valideren.

Wat kun je wel doen?

Je wilt de naam van de eindklant zien te achterhalen, zodat je weet of de intermediair daar rechtstreeks mag leveren of niet. Hierbij wat tips:

 • Vraag naar het functieprofiel. Daarin vind je vaak veel aanwijzingen over de soort opdrachtgever, de locatie, de gebruikte technologie, de aanleiding, de naam van een project, etc. Gebruik een zoekmachine of LinkedIn om te kijken of je zo de opdrachtgever kunt achterhalen. Gebruik tenslotte de ‘kortste route’-functie van de Inhuurkaart om erachter te komen hoe het inhuurproces loopt.
 • Wanneer het een opdrachtgever uit de overheid betreft, ga dan naar TenderNed en doe het volgende:
  • Klik op het tabblad ‘Aankondigingen’
  • Typ de naam van de intermediair in de zoekbalk
  • TenderNed zoekt standaard in de aankondigingen van de afgelopen week. Klik op het kruisje bij de datum om deze filter weg te halen
  • Klik op ‘Zoeken’
  • Je krijgt nu een overzicht terug van zoekopdrachten waarin de naam van de intermediair genoemd is. Check dit altijd nog goed, want TenderNed zoekt ‘fuzzy’.
 • Zeg tegen de intermediair dat je niet wilt reageren zonder dat je de naam van de opdrachtgever kent. De bonafide intermediairs komen dan vaak over de brug.

Wat je zeker niet moet doen

Ga niet gelijk tijd en moeite investeren om je CV op maat te maken en je motivatie te schrijven. Je hebt immers geen idee van wie de opdrachtgever is, of de intermediair direct mag leveren, en dus wat je kansen op gunning van de opdracht zijn. Of nog erger: is het wel een echte opdracht, of gebruikt de intermediair dit om zijn bestand op te bouwen danwel te actualiseren? Dus waarom zou je die tijdsinvestering doen?

Conclusie

Vraag altijd om de naam van de eindklant. En als ze het niet willen vertellen, vraag om het functieprofiel en doe onderzoek. Ga niet gelijk je CV ombouwen zonder dat je weet of het echt de moeite waard is.

Gerelateerde updates