Veel opdrachtgevers vereisen een Verklaring Omtrent Het Gedrag. Wat is dat eigenlijk, hoe kom je eraan en waar moet je voor uitkijken

Ik heb een Verklaring Omtrent Het Gedrag nodig! Hoe regel ik dat?

Wanneer je start met een nieuwe opdracht, dan moet je vaak allerlei gegevens aanleveren. Een kopie paspoort, een geheimhoudingsverklaring, en.. Een Verklaring Omtrent Het Gedrag. Wat is dat eigenlijk, hoe kom je er aan en waar moet je voor uitkijken?

Wat is een Verklaring Omtrent Het Gedrag (VOG)?

Een VOG is een officiële verklaring waaruit blijkt dat er geen bezwaren zijn dat je een specifieke functie gaat vervullen voor de opdrachtgever. Deze verklaring wordt afgegeven door Dienst Justis, onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Justis controleert of je in het verleden stafbare feiten hebt gepleegd die een verband houden met de functie die je gaat vervullen. Is er geen bezwaar? Dan wordt de VOG aan je huisadres toegestuurd.

Een VOG is overigens iets anders dan een veiligheidsonderzoek vanuit de AIVD of MIVD. Met een veiligheidsonderzoek krijg je bijvoorbeeld te maken op het moment dat je een vertrouwensfunctie gaat vervullen.

Hoe kom je aan een VOG?

Een VOG kun je niet zelf aanvragen, maar moet worden aangevraagd door je opdrachtgever. Je opdrachtgever moet bij de aanvraag opgeven op welke aspecten je gescreend moet worden. De opdrachtgever zal aan je vragen op welk e-mailadres je de VOG aanvraag wilt ontvangen en zal ook naar je geboortedatum vragen. Deze laatste is van belang om jezelf de identificeren. De opdrachtgever is er dus verantwoordelijk voor dat de VOG aanvraag in gang wordt gezet.

Vervolgens krijg je een e-mail op je opgegeven e-mailadres om je aanvraag af te ronden. Je hebt daarvoor een DigiD of een eiDAS nodig. Vul vervolgens het aanvraagnummer en geboortedatum in. Tenslotte zul je de kosten voor de VOG via iDeal moeten betalen. Ben je freelancer, dan is dat voor eigen rekening. De bevestiging van de VOG-aanvraag vanuit Justis is je betaalbewijs.

Enkele dagen later ontvang je de VOG op je huisadres.

Waar moet je voor uitkijken?

Er zijn op het internet veel aanbieders van VOG’s. Zij rekenen vaak extra kosten bovenop de kosten die Justis rekent voor een VOG. Maak hier geen gebruik van. Zorg ervoor dat je opdrachtgever de VOG aanvraag initieert, het bespaart jou onnodige kosten.

Conclusie

Veel opdrachtgevers stellen het overhandigen van een VOG verplicht. Je opdrachtgever is degene die de VOG aanvraag moet initiëren. Hierdoor bespaar je onnodige kosten. De kosten die je aan Dienst Justis moet betalen, zijn meestal voor eigen rekening.

Gerelateerde updates