Hoe vind je als freelancer een nieuwe opdrachtgever?

Stel, je zit op een opdracht, en over twee maanden gaat die opdracht aflopen. Het wordt tijd om je te gaan oriënteren op een volgende opdracht. Hoe vind je als freelancer een nieuwe opdrachtgever?

Vraag na in je netwerk

Uiteraard ga je eerst rondvragen in je netwerk. 70% van de freelancers komt via het netwerk aan nieuwe opdrachten. Wanneer je een interessante opdracht hebt gevonden, dan kun je via de Inhuurkaart controleren hoe het inhuurproces van de eindklant (opdrachtgever) verloopt. Daarvoor gebruik je de kortste-route-wizard: vul de naam van de opdrachtgever in en je ziet gelijk hoe het inhuurproces verloopt.

Oriënteer je op nieuwe opdrachtgevers

Is het speuren naar een nieuwe opdracht via je netwerk doodgelopen? Ga niet bij de pakken neerzitten, want ook hier kan de Inhuurkaart je helpen. We hebben immers een makkelijk doorzoekbaar overzicht gemaakt van alle inhuurmarktplaatsen en brokers. Hoe werkt dat precies?

 1. Selecteer de provincies waar je wilt werken. Woon je in Zeeland, dan ga je waarschijnlijk geen opdrachten zoeken in Friesland of Groningen.
 2. Selecteer je vakgebied. Dit is het werk wat je normaliter uitvoert.
 3. Selecteer het soort klanten waarvoor je wilt werken. Stel dat je alleen maar overheidservaring hebt, dan is het relatief moeilijk om bij een financiële dienstverlener binnen te komen. Ze willen vaak graag zien dat je branchekennis hebt.

Klik op de knop ‘Zoek’. Binnen enkele ogenblikken zie je een overzicht met mogelijk interessante eindklanten terugkomen. Op het eerste tabblad vind je de inhuurmarktplaatsen, op het tweede tabblad vind je de brokerovereenkomsten. Vervolgens kun je makkelijk doorklikken naar de marktplaats of broker, of meer informatie opvragen.

Help! Ik krijg teveel zoekresultaten!

Dat kan natuurlijk heel goed. We hebben immers een database met honderden veel organisaties met inhuurmarktplaatsen en brokers! Hoe moet je daar nou mee omgaan? Hier zijn wat tips.

 • Verklein je zoekopdracht. Selecteer het echt type klant waarvoor je wilt werken, en beperk je werklocaties.
 • In geval van inhuurmarktplaatsen:
  • Maak een inschatting van de hoeveelheid opdrachten die op de inhuurmarktplaats verschijnen. Is het een kleine, gemeentelijke organisatie? Dan zal dat aanzienlijk minder zijn dan een grote, landelijke overheidsorganisatie. Vaak kun je dat soort kenmerken ook terugvinden in de documentatie van de inhuurmarktplaats. Let wel: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.
  • Kijk naar de looptijd van de inhuurmarktplaats. Aan de meeste inhuurmarktplaatsen zit een eindtijd, waarna deze wordt verlengd of stopgezet. Schrijf je dus alleen in voor de marktplaatsen die nog een tijdje mee gaan.
  • Sommige inhuurmarktplaatsen stellen als eis dat je verzekerd moet zijn. Heb je geen verzekering? Dan word je niet tot de inhuurmarktplaats toegelaten en kun je niet reageren. Het heeft dus ook geen zin om je voor die inhuurmarktplaatsen in te schrijven.
 • In geval van brokers:
  •  Maak een selectie van brokers om jezelf bij in te schrijven. De top 5 (HeadFirst, Between, IT-Staffing, Brainnet en Harvey Nash) van Nederland heeft eigenlijk ook het grootste aanbod aan opdrachten. Let wel dat bij die brokers ook overlap zit! Dus opdrachten bij bijvoorbeeld HeadFirst vind je ook bij IT-Staffing. Reageer never nooit op dezelfde opdracht via twee brokers!

Help! Ik vind geen zoekresultaten!

Ook dit is heel goed mogelijk. Zo zijn er momenteel geen organisaties in de database in de ‘agrosector’ gevestigd te Drenthe, en de vraag is ook of we die ooit gaan toevoegen. Tevens weten we nog niet van alle eindklanten hoe hun inhuurproces precies is ingeregeld.

Conclusie

De database met eindklanten werken we bijna op dagbasis bij. Maar volledig zijn we nog zeker niet. We nodigen daarom expliciet brokers, eindklanten en freelancers om ons te tippen via hallo@inhuurkaart.nl. Alleen zo krijgen we een volledige en actuele database, zodat we freelancers zoveel mogelijk rechtstreeks in contact kunnen brengen met eindklanten.

Gerelateerde updates