bereid je voor op een recessie

Hoe bescherm je je als freelancer tegen de gevolgen van een economische crisis?

De afgelopen drieënhalve maand waren voor veel freelancers erg spannend. Vanwege de coronacrisis besloot KLM om direct externen eruit te zetten, ASML en Heineken hebben amper nieuwe opdrachten en IBM vroeg om een korting van 25% op het uurtarief. Inmiddels lijkt de markt zich te herstellen, en ook bij DAS-Service zien we weer een groei in het aantal opdrachten op Dynamische Aankoopsystemen. Maar een tweede ‘golf’ wordt niet uitgesloten en de gevolgen van de ‘eerste golf’ beginnen langzaam zichtbaar te worden. Hoe bescherm je je als freelancer tegen de gevolgen van een economische crisis?

Toename aantal freelancers

De afgelopen jaren is het aantal freelancers enorm gestegen. Ten eerste doordat veel mensen de ‘stoute schoenen’ hebben aangetrokken, hun baan op hebben gezegd en zich hebben ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ten tweede door de flexibilisering van de arbeidsmarkt: vaste medewerkers worden ontslagen en vervolgens als externe kracht weer ingehuurd.

Het freelance bestaan is dan ook aantrekkelijk: je verdient een goed uurtarief, je hebt zelf de keuze in de opdrachten die je aanneemt en je kunt – deels – zelf bepalen hoeveel uur per week je wilt werken. Kortom, vrijheid ten top!

Gevolgen crisis voor een freelancer

De keerzijde van het bestaan van de freelancer is dat je een makkelijke bezuinigingspost bent. Wanneer een bedrijf economisch gezien ineens slechter gaat draaien, dan wordt vaak als eerste bespaard op externe inhuur. In een milde situatie gaat het om een korting op het uurtarief, in het negatieve scenario worden uitzendkrachten en freelancers de laan uit gestuurd. Het contract wordt opgezegd, en in een enkel geval hoef je per direct niet meer te komen en wordt je urenstaat niet getekend wanneer er meer dan 0 uren op staan. Gevolg: je zit thuis en je moet op zoek naar een andere opdracht.

En dan kom je erachter dat je niet de enige freelancer bent die dit is overkomen en op zoek is naar een opdracht…

Hoe kun je jezelf beschermen?

Hieronder volgen enkele tips waarmee je je kunt beschermen voor een nieuwe economische crisis.

  • Verdiep je in de inhuurmarkt. Weet hoe organisaties hun freelancers inhuren (raamcontract of Dynamisch Aankoopsysteem) en zorg ervoor dat je altijd bij de gecontracteerde partijen reageert. Voordeel: vaak een beter uurtarief, een korte inhuurketen en daardoor een lager financieel risico.
  • Schrijf je in op Dynamische Aankoopsystemen. Het kost even wat gedoe, maar Dynamische Aankoopsystemen vormen een zeer interessante bron van opdrachten voor freelancers. Voordeel: je doet rechtstreeks zaken met de opdrachtgever, je maakt een eerlijkere kans en hebt een lager financieel risico. Nadeel is wel dat het inschrijven op Dynamische Aankoopsystemen complex is: enerzijds vanwege het grote aantal (welke moet je nou kiezen?), anderzijds vanwege de complexiteit van het papierwerk. DAS-Service kan je daar overigens mee helpen.
  • Zorg voor een specialisatie en certificering. Opdrachten voor specialisten en ‘cracks’ op hun vakgebied zullen er, hoe slecht het ook economisch gaat, altijd blijven.
  • Leg een buffer aan. Wanneer het aantal opdrachten schaarser wordt, dan zul je mogelijk een tijdje zonder opdracht zitten terwijl je vaste lasten doorlopen.
  • Blijf netwerken en je profileren. Iedere freelancer weet dat zijn opdracht vroeg of laat een keer ophoudt. Begin tijdig met het zoeken naar iets nieuws. Het ‘warme’ netwerk is nog steeds een belangrijke bron. Lees er meer over in dit blog.

Conclusie

Veel freelancers beginnen vol goede moed, vaak middels een warm stoeltje. De positie als freelancer is aan de andere kant ook kwetsbaar, kijk naar de gevolgen van de coronacrisis. Ineens word je als ondernemer behandeld en heb je minder zekerheid. Leg een buffer aan, specialiseer jezelf en blijf netwerken!

[ssba-buttons]

Gerelateerde updates